HET BIOLOGISCHE WIJNBOUWGEBIED VAN OOSTENRIJK IS GROTER DAN OOIT; MEER DAN 10.000 HECTARE

Oostenrijk blijft zijn voortrekkersrol op het gebied van milieubewuste wijnbouw uitbreiden: het biologisch gecertificeerde wijngaardareaal is gegroeid tot 10.432 hectare, wat overeenkomt met 15.000 voetbalvelden of 24% van het totale wijngaardareaal. Daarmee is Oostenrijk een van de wereldleiders op het gebied van biologische wijnbouw. Op meer dan één op de tien biologische wijngaarden wordt ook…

Read more

Hete dagen, koele wijnen

Langzaam maar zeker komt het: de zomer. En wanneer de schaal op de thermometer regel voor regel aanzwelt, breekt de tijd voor lichtere wijnen aan. De Oostenrijkse wijnmakers hebben bijzonder frisse zomerwijnen klaar voor barbecueplezier, avonden op het terras of zorgeloos samenzijn aan het water – wit, rood, rosé of bruisend. En dan is er…

Read more

Vievinum 2024

Van 25 mei tot 28 mei vond in de Hofburg in Wenen weer de grote 2 jaarlijkse wijnbeurs, Vievinum, plaats. Sinds 1998 wordt deze beurs met veel succes georganiseerd. Op deze beurs waren meer dan 500 wijnproducenten aanwezig welke hun wijnen presenteren. Dit jaar brak alle records. Er waren meer dan 1200 wijnexperts van maar…

Read more

OOSTENRIJKSE WIJNEXPORT LICHT IN WAARDE GESTEGEN

De huidige moeilijke economische situatie vertraagt ook de Oostenrijkse wijnexport. De exportwaarde nam vorig jaar licht toe tot EUR 238,2 miljoen (+2,7%). Tegelijkertijd vertoonden de exportvolumes een neerwaartse trend (-4,7%), wat te wijten is aan een aanzienlijke daling van de export van bulkwijn. Wat de exportmarkten betreft, viel Duitsland positief op met een waardestijging van…

Read more

DE WIJNOOGST 2023; TURBULENT WEER, ZEER GOEDE WIJNEN

Wijnjaar 2023 heeft de Oostenrijkse wijnmakers zeker op de proef gesteld. Droge periodes, uitdagende vochtige periodes en, op sommige plaatsen, zware stormen zorgden ervoor dat er veel nauwgezet werk nodig was in de wijngaarden van het land. Al het harde werken werd echter beloond met een glorieuze herfst. Expressieve, dichte en goed uitgebalanceerde witte wijnen…

Read more

2023: TURBULENTE TIJDEN – SAMEN GOED AANGEPAKT

2023 was een uitdagend jaar voor Oostenrijkse wijn. Inflatie en hoge rentetarieven vertraagden de marktdynamiek in Oostenrijk en daarbuiten. De verkoop van wijn kwam wereldwijd onder druk te staan. Het Oostenrijkse Wijnmarketingbureau (Austrian Wine) reageerde met een verkoopcampagne op de binnenlandse markt en stimuleerde de exportactiviteit – waarvan ook de binnenlandse markt profiteerde. PRESENTATIE VAN…

Read more

ALS JE WILD ZEGT, MOET JE OOK WIJN ZEGGEN

De tijd van het wild is aangebroken! Want reeën, herten, wilde zwijnen, fazanten en dergelijke laten nu de harten sneller kloppen in de Oostenrijkse horeca. En als de borden vol zijn, mogen de glazen niet leeg blijven. Oostenrijkse wijnen zijn hier de logische keuze, want zij passen hier het beste bij. Een speciale aanrader zijn…

Read more

JAARGANG 2023

Zeer hoge verwachtingen ondanks grillig weer Hoewel de omstandigheden soms wat turbulent waren, zijn de verwachtingen voor jaargang 2023 tot nu toe hoog. Naar verwachting zal het  oogstvolume rond de 2,3 miljoen hectoliter liggen. Dat betekent weer een succesvol jaar voor Oostenrijkse wijn. Naast een goede kwaliteit wijn is dit succes ook te verklaren door…

Read more

GA VOOR LEKKER FRIS: OOSTENRIJKS SAPPIGE RODE WIJNEN

Intens donkere, krachtige rode wijnen met een hoog alcoholpercentage waren misschien vroeger de trend, vandaag de dag gaan we voor levendige, delicate wijnen met typische soortkenmerken. Dit is heel goed nieuws voor de Oostenrijkse wijnindustrie omdat de wijnboeren in dit land fantastische, verfrissende en lichtvoetige wijnen kunnen maken. Focus op balans en fruitHet Oostenrijkse klimaat…

Read more

Nieuw Exportrecord voor Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn is nog steeds succesvol op de internationale markt. In 2022 is een nieuw record bereikt van 231 miljoen euro. Witte wijn en Sekt groeiden het meest in waarde. Oostenrijkse wijn was bijzonder gevraagd in Canada, de USA en Noord Europa. Oostenrijk exporteerde 67.7 miljoen liter wijn in 2022, wat 231.3 miljoen euro aan…

Read more

JAARGANG 2022

VREUGDE OVER DE KWALITEIT VAN DE WIJN NA EEN JAAR VOL UITDAGINGEN Het wijnjaar 2022 stelde behoorlijk wat eisen aan het werk van de wijnboeren. Aanvankelijk leek het erop dat het een jaar met grote droogte zou worden. Er waren gelukkig sporadisch enkele regenbuien, echter niet altijd op het juiste moment. Met veel inzet en…

Read more

BLAUFRÄNKISCH, een geweldige druivensoort

Hoe zouden we de rode wijndruif Blaufränkisch die in Centraal Europa groeit moeten beoordelen? Is het een geweldige soort van hetzelfde niveau als Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Nebbiolo bijvoorbeeld? “Ja!” zegt men in een internationale bijeenkomst die in december 2022 gehouden werd in Lech am Arlberg, Oostenrijk. Om te beginnen de belangrijkste feiten. Blaufränkisch…

Read more

Wijnreis Oktober 2022

Het was weer een fantastische reis! We genoten van het Oostenrijkse landschap, de hartelijke mensen, het stralende zonnetje en de mooie herfstkleurschakeringen. Natuurlijk hebben we daartussendoor ook de inwendige mens versterkt met Oostenrijkse specialiteiten zoals Backhändl, Schnitzel, Gänzl en Jauze. Voor de meeste wijnboeren was de oogst (bijna) binnen en was het resultaat redelijk tot…

Read more

2022: Een veelbelovende oogst

2022-07-09 – Hoge verwachtingen voor de oogst van dit jaar – iets minder most vanwege de droge zomer – over de rijping is men tot nu toe zeer tevreden. De 2022 oogst wordt gezien als veelbelovend, hoewel er een iets lager oogst volume wordt verwacht. Het seizoen was uitdagend zowel in de zin van klimaat als…

Read more

Vievinum 2022: Wat een bijzondere wijnbeurs.

Eindelijk kon het weer. Na 4 lange jaren wachten vond dit jaar weer de twee jaarlijkse Oostenrijkse wijnbeurs plaats. De organisatie had in 2020 deze beurs moeten annuleren in verband met corona en de beurs naar 2021 verzet. Helaas was het aantal corona besmettingen in 2021 nog van dien aard dat ook 2021 niet door…

Read more

ÖWM BRENGT 900 WIJNPROFESSIONALS NAAR WENEN

Het droomjaar 2021 trekt wijnliefhebbers uit alle hoeken van de wereld eind mei naar de VieVinum in Wenen. Op uitnodiging van Austrian Wine (Austrian Wine Marketing Board) zullen 900 internationale wijnexperts uit meer dan 50 verschillende landen de uitstekende kwaliteit van deze wijn zelf kunnen verifiëren op waarschijnlijk de meest elegante wijnbeurs ter wereld. Talrijke…

Read more

2021, EEN OOGST OM VAN TE DROMEN VOOR OOSTENRIJK

“Kristalheldere wijnen van perfecte druiven” is de samenvatting van de oogst van 2021. Een jaar waar we nog vele jaren van zullen horen. Een prachtige herfst zorgde voor evenwichtige, elegante witte wijnen met een diepe fruitigheid en pittig frisse structuur, evenals opwindende, krachtige rode wijnen in alle Oostenrijkse wijngebieden. Een latere knopvorming beschermde tegen late…

Read more

Sekt Austria

Sekt g.U. wordt vervangen door Sekt Austria Deze aanpassing betekent een belangrijke wijziging voor Oostenrijks’ mousserende wijnen. Vanaf nu mag Sekt met een beschermde herkomst (Sekt g.U. (geschützter Urspungsbezeignung)) alleen verkocht worden in samenhang met de term “Sekt Austria, Sekt Austria Reserve. of Sekt Austria Grosse Reserve”. Het doel van deze stap is zeker te…

Read more

Wagram DAC

Drie niveau’s van Wagram DAC: Gebietswein – Ortswein – Riedenwein Na intensief overleg heeft de regio Wagram een concept DAC besluit ingediend, wat nu ondertekend is. Dit betekent dat er nu 17 DAC gebieden zijn in Oostenrijk. Net zoals de andere regio’s, heeft de Wagram besloten om haar wijnen onder te verdelen in 3 categorieën,…

Read more

RUSTER AUSBRUCH

“het vloeibare goud” HistorieDe Ruster Ausbruch is een kwalitatief hoogwaardige edel zoete wijn afkomstig uit Rust gelegen in de wijnregio Neusiedlersee/Hügelland. De geschiedenis gaat terug naar het jaar 1681. Wijnmakers uit Rust kochten voor 60.000 gulden en 500 emmers ( 30.000 liter van de druivensoort Furmint ) bij Keizer Leopold I stadsrechten. Sindsdien is Rust…

Read more

De betekenis van gist bij de productie van Sekt

Heb je ooit geweten dat de ijverigste medewerkers bij de gedaantewisseling van most in wijn en prikkelende Sekt, minuscuul kleine eencellige schimmels zijn? Het is gist, of beter gezegd giststammen, want meer dan 150 verscheidene worden ingezet bij de productie van wijn en Sekt.In het dagelijks leven kom je gist eerder tegen in de supermarkt…

Read more

Szigeti, don’t forget to sparkle

Premium Sparklings van SZIGETI hebben in 2021 in totaal 58 prijzen en eervolle vermeldingen gekregen: 2 x Dubbel Goud, 17 x Goud, 21 x Zilver en 11 x Brons. Ook bij de puntenwaarderingen konden de Sekten uit het Burgenland overtuigen. Maar, hoe verloopt nu eigenlijk zo’n Sekt proeverij en wie zit in de Jury? Met…

Read more

Nieuw in ons assortiment

In ons assortiment ontbraken tot nu toe wijnen uit de Wachau. Tevens waren we op zoek naar uitbreiding van het aanbod aan zoete wijnen. Deze laatste categorie is bij uitstek te vinden in de wijnregio Neusiedlersee/Hügelland. Met gepaste trots kan ik mededelen dat we in beide opzetten geslaagd zijn. Vanaf heden is ons assortiment uitgebreid…

Read more

Asperges & Oostenrijkse wijn

Na elke winterse periode zijn verse asperges een bijzonder welkome lentegroet. En als naast de asperge ook nog een bijpassende wijn wordt gedronken, dan is het dubbel genieten. Aspergewijn De zachte en fijne aroma’s van de asperge roepen associaties op met de frisse geur van jonge witte wijnen. Wie “aspergewijn” zegt, denkt vaak aan een…

Read more

2020: Record export ondanks de COVID-19 pandemie

Tegen alle verwachtingen in groeide de Oostenrijkse wijnexport wederom in 2020. Het volume steeg naar 67,4 miljoen liter (6,3% meer dan in 2019), terwijl de opbrengst een ongekende hoogte bereikte van 187,3 miljoen euro (2,4% meer dan in 2019). Naast de belangrijkste exportmarkt Duitsland, zagen we bij Zwitserland en Nederland ook een stijgende trend. Terwijl…

Read more

VERKOOPCIJFERS 2020 VAN OOSTENRIJKSE WIJN IN OOSTENRIJK

De verliezen door gesloten horeca werden niet gecompenseerdBijna een jaar na de eerste Corona lockdown, zijn de verkoopcijfers van de binnenlandse markt beschikbaar. De horeca is bijzonder hard getroffen, zoals te verwachten was. De inkoop van Oostenrijkse wijn bij de groothandel, ging in dit segment met zo’n 33% omlaag. Hoewel de thuisconsumptie van binnenlandse wijn…

Read more

Het wijnjaar 2020, een uitdagend maar lonend jaar.

2020 zal te boek staan als een groeiseizoen van tegenstellingen. Een jaar waarin na regen de zon scheen en koude afgewisseld werd met warmte. Dit, in combinatie met de specifieke eigenschappen van de regio, vroeg veel geduld en intuïtie van de wijnboeren. Maar zij worden beloond! We kunnen verkwikkend frisse witte, verfijnd gebalanceerde rode en…

Read more

Doeltreffende wijnmarketing in het crisisjaar 2020

Nooit eerder in de historie stond de Oostenrijkse wijnbouw voor zoveel uitdagingen dan in 2020. Om de wijnboeren gedurende de corona pandemie zoveel mogelijk te ondersteunen, veranderde de Österreich Wein Marketing GmbH (ÖWM) direct haar volledige jaarplanning. Ze bestookte de openbare handelskanalen in binnen- en buitenland, verlegde manifestaties naar het internet en zorgde eind november…

Read more

DUURZAME WIJNBOUW IN OOSTENRIJK

Duurzaamheid is al vele jaren een belangrijk thema binnen de landbouw. En wijnbouw is een bijzonder intensieve vorm van landbouw, onder meer door het gebruik van stoffen die de plant beschermen, naast verschillende meststoffen. We laten dan het gebruik van vele machines, het energieverbruik daarvan en de benodigde grote hoeveelheden water nog buiten beschouwing. Om…

Read more

Oostenrijkse Sekt: Een verhaal over Passie & Plezier

Oostenrijkse Sekt parelt briljant in het glas – speciaal met kerst en rond de jaarwisseling. Dit uitbundige plezier danken we aan een groots liefdesverhaal dat ooit begon in de Champagnestreek en dat een golf van belangrijke Oostenrijkse innovaties teweegbracht. Het begon in 1841 toen de in Stuttgart geboren Robert Alwin Schlumberger de jonge Weense vrouw…

Read more

De G van GOUD en de S van SZIGETI;

Top kwaliteit Sekt uit Gols Burgenland Wie het in het Burgenland voor elkaar krijgt, die kan het overal. En Peter Szigeti bewijst dit eens temeer. Zijn “Premium Sparkling Sekt” zijn vaker bekroond en dat niet alleen in Oostenrijk. Zijn Sekt is een verrijking op de internationale markt. Het bewijs: de winnaars in 2020! Een klassieker…

Read more

TOP WAARDERING VOOR OOSTENRIJKSE RODE WIJNEN

Nadat wereldwijd de loftrompet werd geblazen over de Oostenrijkse witte wijnen uit 2019, staan nu Oostenrijks opmerkelijke rode wijnen in de spotlights.Hoewel Oostenrijk nog steeds wordt gezien als een “witte wijn” land (67% van de wijngebieden zijn beplant met witte druivensoorten), hebben Oostenrijks onderscheidende rode wijnen in de afgelopen jaren hun sporen verdiend. Het zijn…

Read more

Beschermde status voor zoete wijnen uit Neusiedlersee

Oostenrijks meest bekende zoete wijn geniet nu wettelijke bescherming onder de naam Ruster Ausbruch DAC. En aan de oostkant van Neusiedlersee, is de herkomstclassificatie Neusiedlersee DAC uitgebreid, waardoor nu ook fruitig zoete en edele zoete wijnen hieronder vallen. De eerste herkomstclassificatie DAC uitsluitend voor zoete wijnenAls één van Oostenrijks meest met traditie doordrenkte wijnen, kan…

Read more

DE OOGST VAN 2020: EEN GOED JAAR EN EEN LATE PLUK

De primaire oogst voor de Oostenrijkse wijnboeren was eind september/begin oktober. Hoewel dit aan de late kant is, verwacht men een kwalitatief goede oogst. Evenals vorig jaar, wordt een volume van 2,3 miljoen hectoliter verwacht, hetgeen iets beneden het gemiddelde is. Na een economisch uitdagend jaar vanwege Corona, wordt een beroep gedaan op de handel…

Read more

ROSÉ UIT OOSTENRIJK

Rosé krijgt er steeds meer vrienden bij en wordt steeds populairder dankzij z’n frisheid, geurige kruidenaroma’s en aantrekkelijke kleur. Rosé heeft allang de reputatie “noch vlees noch vis” van zich afgeschud. Oostenrijk biedt een breed spectrum aan rosé; van delicaat tot pittig tot krachtig, met een unieke balans tussen fruit, kracht en frisheid. VEELZIJDIG: APERITIF,…

Read more

Schilcher rosé uit Oostenrijk

Oostenrijkse rosé heeft een specifieke en unieke balans van fruit, kracht en frisheid. Deze combinatie doet het niet alleen uitstekend als aperitief of bij een avondje op ’t terras, maar is ook een prima keuze bij allerlei gerechten. Op zoek naar pittige zuurtjes? Neem dan een Schilcher rosé! Gemaakt van de Blauer Wildbacher en vroeger…

Read more

CORONA: DE EERSTE VERKOOPRESULTATEN

De Covid-19 pandemie heeft serieuze verliezen veroorzaakt voor de Oostenrijkse wijnbouw. De individuele verkoopkanalen in binnen- en buitenland zijn op verschillende, soms verrassende, manieren beïnvloed. LOCKDOWN: verliezen in de horeca- en catering industrieOngeveer 75% van Oostenrijks wijnproductie wordt binnen de eigen grenzen verkocht. 58% van de totale binnenlandse wijn consumptie (ongeveer 137 miljoen liter) kan…

Read more

Een nieuw export record dankzij wijnjaar 2018

De Oostenrijkse wijn-export heeft in 2019 een ongekende hoogte bereikt toen ze boven de grens van 180 miljoen uitsteeg. Dat komt neer op 185,4 miljoen euro (+9%), terwijl het volume met 20,5% groeide naar 63,6 miljoen liter. Het aantal landen waarnaar Oostenrijk exporteert groeide naar 102, terwijl het 10 jaar geleden maar 64 landen waren.…

Read more

Wijnreis 26-28 juni 2020

Eindelijk is het zover! Samen met Inge van Oppen van Personal Touch Travel hebben wij een prachtige wijnreis samengesteld. Naast de culinaire verrassingen zult u ook kennismaken met de kostbare cultuur van Oostenrijk. Zeker de moeite waard.Geïnteresseerd in deze mooie reis neem dan contact met ons op.

Read more

Carnuntum: de nieuwste DAC wijnregio

DAC (Districtus Austriae Controllatus) is een wettelijk vastgelegde indicatie van herkomst voor regiotypische Oostenrijkse “Qualitätswein”. De groep van Oostenrijkse wijngebieden met DAC status blijft groeien. Naast ondermeer de Steiermark, het Kamptal, Kremstal en Traisental, is Carnuntum de 14e in de rij. De regio heeft recent overeenstemming bereikt over de drie DAC gradaties. Daarnaast blijft de…

Read more

Oostenrijkse wijn: meer exportrecords

Export: groei zowel in volume als in waarde Het uitstekende wijnjaar 2017 heeft de Oostenrijkse wijnexport naar nieuwe hoogte gestuwd in 2018: 52,6 miljoen liter wijn met een waarde van 170,3 miljoen euro is verkocht aan de buitenlandse markt. Een historisch cijfer voor wat betreft de waarde. Dit betekent een groei in volume van 10,5%,…

Read more

De wijnoogst van 2018: de hitte de baas

De vroegste oogst sinds de moderne Oostenrijkse wijnbouw leverde een volume op van 2.75 miljoen hectoliter en overtrof hiermee het volume van 2017, wat al bovengemiddeld was. En er worden wederom wijnen van goede tot uitmuntende kwaliteit verwacht. © AWMB/Marcus Wiesner Een groeicyclus waar uitdagingen schering en inslag zijnNa een warme januari, waren februari en…

Read more

Oostenrijkse kwaliteitswijn: vier nieuwe druivensoorten

Door een wijziging in de Oostenrijkse wijnwetgeving, zijn nu vier nieuwe witte druivensoorten toegelaten om kwaliteitswijn van te produceren. Drie daarvan zijn nieuwe schimmelresistente kruisingen, de zogenaamde PIWI’s (PI staat voor Pilz (schimmel); WI staat voor widerstandsfähig (resistent). Nieuwe toevoeging aan de Muskateller kwaliteitswijn-familie Goldmuskateller, Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris zijn de vier uitverkoren witte…

Read more

Presentatie van Oostenrijkse Sekt g.U. Grosse Reserve

Na jaren van voorbereiding achter de schermen is op 22 oktober een nieuwe mijlpaal bereikt in de Oostenrijkse Sekt geschiedenis. Op het Oostenrijkse Sekt Gala is het hoogste niveau van Oostenrijkse schuimwijn, Sekt g.U. Grosse Reserve, gepresenteerd.  Hiermee neemt Oostenrijk eindelijk haar welverdiende plaats in binnen producenten van top schuimwijn. Beschermde herkomst, gecertificeerde kwaliteit Gebaseerd…

Read more

Wijnjaar 2018

Overvloedige rijpheid en vroege oogst De Oostenrijkse wijngaarden hebben de enorme hitte en het vochtgebrek van het jaar 2018 merendeels goed doorstaan. Het gevolg is één van de vroegste oogsten sinds tientallen jaren. De druiven zijn ook bijzonder rijp door de aanhoudende hoge temperaturen en dit zal leiden tot beduidend hogere alcoholgehaltes en een lagere…

Read more

De nieuwe herkomst classificatie voor de Steiermark

Begin juli 2018 hebben vertegenwoordigers van het Regionale Wijn comité en Wijn Steiermark een historische persconferentie gehouden. Er werd aangekondigd dat vanaf wijnjaar 2018 een nieuwe herkomstclassificatie geldt die overeenkomt met de 3 wijnbouwgebieden van de Steiermark, namelijk Südsteiermark DAC, Vulkanland Steiermark DAC en Weststeiermark DAC. © ÖWM/Anna Stöcher Focus op de herkomst De nieuwe…

Read more

Vievinum 2018

Van 9 t/m 11 juni vond in Wenen de tweejaarlijkse wijnbeurs Vievinum plaats. Voorafgaand aan de officiële opening van de beurs, was er op vrijdag een proeverij van de beste Sauvignons Blancs en Burgundersoorten uit Oostenrijk. Tijdens deze ‘flightverkostung’ hebben we kunnen genieten van meer dan 100 wijnen uit actuele jaargangen van de druivensoorten Sauvignon…

Read more

Wijnoogst 2017: OVERTUIGEND OVER DE HELE LINIE

In tegenstelling tot de meeste Europese wijn-producerende landen, heeft Oostenrijk in 2017 een productie kunnen realiseren die het 5-jarig gemiddelde met 25% overtrof met ca 2,5 miljoen hectoliter. De kwaliteit van de wijn blijkt ook nog eens excellent te zijn. Deze combinatie van hoge kwaliteit en hoge opbrengst komt niet zo vaak voor. Goede resultaten…

Read more

Sterk groeiende wijnexport Oostenrijk

Ondanks een geringe vermindering in volume, overtreft de export in 2017 alle verwachtingen: met een flinke verhoging van de exportwaarde naar 158,6 miljoen euro. Hiermee heeft Oostenrijk voor het eerst de 150 miljoen grens overschreden. Ook de gemiddelde prijs per liter bereikte de hoogste prijs ooit met 3,39 euro per liter. Recordcijfers, ondanks vermindert volume.…

Read more

Druivenoogst 2017 in Oostenrijk

Terwijl in de hele wereld de druivenoogst in 2017 ongekend laag was, was de oogst in Oostenrijk niet alleen kwalitatief heel goed maar ook uitstekend qua volume. De inschatting die in oktober gemaakt is geeft een opbrengst aan van 2,6 miljoen hectoliter, wat 25% boven het gemiddelde over de voorgaande 5 jaar is. Dit betekent…

Read more

Austrian Sekt g.U. Klassik & Reserve geintroduceerd.

22 oktober 2017: Dag van Oostenrijkse Sekt. Op deze dag zijn er officieel twee categorieën voor mousserende wijn geïntroduceerd. Het gaat om de Sekt g.U. Klassik en de Sekt g.U. Reserve. Hierbij staat g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) voor de “beschermde oorsprong”. En beschermde oorsprong gaat samen met beproefde kwaliteit. Dit is nu het officiële kwaliteitskeurmerk geworden…

Read more

VvOW on tour

We zijn terug van onze jaarlijkse ontdekkingstour door Oostenrijk (Neusiedlersee) en zijn weer enkele (wijn) ervaringen rijker. Dit jaar hadden wij ons onderkomen gezocht in Jois-Neusiedlersee. Het idyllische wijndorp Jois is gelegen in het district Neusiedl am See in de deelstaat Nord-Burgenland. Jois (130 m boven zeeniveau) ligt tussen de de hellingen van het Leithagebergte…

Read more

Bezoek Prowein 2017

Wij zijn weer terug van Prowein, de jaarlijkse wijnbeurs in Düsseldorf. Het waren twee intensieve dagen. De tweede dag zijn we bijgestaan door twee Oostenrijkse wijnkenners. Waarvoor onze dank.Bij onze huidige leveranciers hebben wij weer fantastische wijnen van de nieuwe jaargang geproefd. Ook hebben wij kennis gemaakt met enkele nieuwe wijnhuizen, die ons aangenaam verrast…

Read more

“Kostbare Kultur, besonderer Genuss”

Oostenrijkse wijn “Kostbare Kultur, besonderer Genuss” Klein en fijn – dat is Oostenrijkse wijn in het internationale vergelijk. Geen alledaagse wijn, maar een schaarse bijzonderheid. Wijn uit Oostenrijk geldt op de dag van vandaag als een interessant fenomeen in de wereld van de wijn. Hij is op elke goede wijnkaart te vinden, wordt door wijnkenners…

Read more

Weinbau im Lavanttal

Als je denkt aan wijn uit Oostenrijk, denk je sinds kort ook steeds meer aan wijn uit Karinthië. Voor een lange tijd werden de Kärnter wijnen vergeten, echter sinds 40 jaar zijn de wijnstokken in het Lavanttal/Karinthië weer beginnen te wortelen. Maar hoe was de geschiedenis nu echt? De tentoonstelling in het Museum in Lavanthaus…

Read more