Een wijnboer met wel een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen is Martin Netzl uit Göttlesbrunn, het wijncentrum in Carnuntum. Dit eigenlijk zeer oude wijnbouwgebied is sinds twintig jaar met een hernieuwde opkomst bezig, en met kwaliteit! Met het lokale samenwerkingsverband, “Rubin Carnuntum”, wordt hieraan zeer voortvarend gewerkt. Netzl speelt daarbij een beduidende rol.

In Carnuntum is alle potentieel voor klasse wijnbouw aanwezig. Stenige leem en löss bodem wordt afgewisseld door grindhoudende zandgrond, die de beste omstandigheden biedt voor rode wijnsoorten. Dit gebied ten oosten van Wenen aan de zuidoevers van de Donau uitstrekkend tot aan de Slowaakse grens geniet de nabijheid van de Donau en de Neusiedlersee, vol profiterend van de Pannonische warmte. Het gebied ligt als een corridor tussen de laatste berg van de Alpen, de Leithaberg, en de eerste berg van de Karpaten, de Spitzerberg in. Dit levert voor wijnbouw een unieke situatie, met altijd een briesje, waardoor de druiven langzaam en gezond kunnen rijpen.

Martin Netzl is alweer de derde generatie die het bedrijf als zelfstandig, zelf bottelend wijnbedrijf, voortzet. Hij doet dat volgens het bedrijfscredo; continuïteit, kwaliteit en traditie. Bij hem staat kwaliteit zeer hoog in het vaandel, of hij nu de wijngaard bewerkt of in zijn kelder bezig is. Zijn grootste doel is om karaktervolle, individuele wijnen te maken, die de bijzonderheden van het terroir uitdragen. Dat brengt hij ook tot uiting door zijn wijnen te vernoemen naar de namen van de wijngaarden in plaatselijk dialect.

Netzl heeft zeer schappelijk geprijsde wijnen van uiteenlopende druivensoorten van echt goede kwaliteit. Hij heeft ook topwijnen zoals de Riesling “Gmoa”, Grüner Veltliner “Stoana”, Sankt Laurent “Hoadocka” en de cuvé “Oida Schwoaza”. Zulke namen moet uw interesse nu hebben gewekt. Zeker als ik u ook nog vertel dat hij zijn Blauer Zweigelt elk jaar weer door de selectie krijgt om de naam “Rubin Carnuntum” te mogen dragen en dat hij een Blaufränkisch heeft van de Spitzerberg, waar deze druif een ware renaissance beleeft onder voor deze druif ideale omstandigheden die zijn gelijke in Oostenrijk niet kent.

Voor meer informatie: www.netzl.net

Toont alle 10 resultaten

Netzl Beerenauslese

12,50

Deze Beerenauslese is gemaakt van de druivensoorten Müller Thurgau en Bouvier.
Krachtige goudgele kleur met in de neus een explosie van rozen-aroma’s.
Zeer krachtig van smaak. Een smaaksensatie met gepast zoet.

Een dessertwijn van zeer hoge kwaliteit.

Netzl Gelber Traminer

14,00

Zeer aromatische lichtgele wijn met in de neus de geur van rozenblaadjes, viooltjes en lychee. Mooie ronde smaak met een zachte kruidigheid en veel tropisch fruit. Droog gevinifieerd. Exotische wijn met een lange afdronk en een zacht bittertje.

Netzl GMOA

10,50

Aroma’s van rijpe wijngaardsperzikken, exotisch fruit en limoen. Fijne ingetogen smaak met frisse zuurtjes en een prettig mondgevoel. Zeer mooie afdronk waarbij de perzikaroma’s lang blijven hangen.

Heerlijk bij een stukje vis, wit vlees of de mediterrane keuken.

Netzl Göttlesbrunn

9,95

Cuvée van Zweigelt, Blaufränkisch en Merlot.
Deels is groot hout vat en deels in barrique vat opgevoed.
Robijn rode kleur en aroma’s van donkere bessen.
Een krachtige volle wijn met fijne maar matige tannines.
Een schitterende begeleider bij gegrild vlees, wildgerechten en als begeleider van harde kazen.

Netzl Hoadocka

12,95

Heerlijk zacht en krachtig rood!

Duidelijk proeven we de sporen van löss, leem, zand en kiezel en het Pannonische klimaat. In de neus tonen van vers gemaaid gras, rode kersen en karnemelk. Een kruidige wijn met stevige zuren en zachte tannines.
In Carnuntum rijpen de druiven mooi en worden mooi afgerond door een rijping op barrique, zonder dat het hout overheerst.

Netzl Klassik St. Laurent

8,75

Aroma’s van kersen en rode bessen. Een mooie compacte structuur en fijne ingetogen tannines. Een mooie begeleider van wild gevogelte zoals eend en gans.

Netzl Rubin Carnuntum

11,25

Een mooie krachtige en zeer kruidige wijn met de smaak van bosbessen. De druiven voor deze beendroge wijn komen uit verschillende wijngaarden, maar zijn speciaal geselecteerd om Rubin Carnuntum genoemd te mogen worden. Martin Netzl gebruikt in zijn wijngaarden eco-management.

Netzl Stoana

11,00

Een Grüner Veltliner van steenachtige bodem. Stoana, de naam van de Ried, is plaatselijk dialect voor steenachtig. De wijn is vol van smaak met tropische tonen zoals mango met lang na talmende zuren die zacht door sudderen. Het pepertje in de afdronk maakt de smaakbeleving helemaal af.