Een wijnboer met wel een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen is Martin Netzl uit Göttlesbrunn, het wijncentrum in Carnuntum. Dit eigenlijk zeer oude wijnbouwgebied is sinds twintig jaar met een hernieuwde opkomst bezig, en met kwaliteit! Met het lokale samenwerkingsverband, “Rubin Carnuntum”, wordt hieraan zeer voortvarend gewerkt. Netzl speelt daarbij een beduidende rol.

In Carnuntum is alle potentieel voor klasse wijnbouw aanwezig. Stenige leem en löss bodem wordt afgewisseld door grindhoudende zandgrond, die de beste omstandigheden biedt voor rode wijnsoorten. Dit gebied ten oosten van Wenen aan de zuidoevers van de Donau uitstrekkend tot aan de Slowaakse grens geniet de nabijheid van de Donau en de Neusiedlersee, vol profiterend van de Pannonische warmte. Het gebied ligt als een corridor tussen de laatste berg van de Alpen, de Leithaberg, en de eerste berg van de Karpaten, de Spitzerberg in. Dit levert voor wijnbouw een unieke situatie, met altijd een briesje, waardoor de druiven langzaam en gezond kunnen rijpen.

Martin Netzl is alweer de derde generatie die het bedrijf als zelfstandig, zelf bottelend wijnbedrijf, voortzet. Hij doet dat volgens het bedrijfscredo; continuïteit, kwaliteit en traditie. Bij hem staat kwaliteit zeer hoog in het vaandel, of hij nu de wijngaard bewerkt of in zijn kelder bezig is. Zijn grootste doel is om karaktervolle, individuele wijnen te maken, die de bijzonderheden van het terroir uitdragen. Dat brengt hij ook tot uiting door zijn wijnen te vernoemen naar de namen van de wijngaarden in plaatselijk dialect.

Netzl heeft zeer schappelijk geprijsde wijnen van uiteenlopende druivensoorten van echt goede kwaliteit. Hij heeft ook topwijnen zoals de Riesling “Gmoa”, Grüner Veltliner “Stoana”, Sankt Laurent “Hoadocka” en de cuvé “Oida Schwoaza”. Zulke namen moet uw interesse nu hebben gewekt. Zeker als ik u ook nog vertel dat hij zijn Blauer Zweigelt elk jaar weer door de selectie krijgt om de naam “Rubin Carnuntum” te mogen dragen en dat hij een Blaufränkisch heeft van de Spitzerberg, waar deze druif een ware renaissance beleeft onder voor deze druif ideale omstandigheden die zijn gelijke in Oostenrijk niet kent.

Voor meer informatie: www.netzl.net

Toont alle 8 resultaten