Het wijngoed van Heinrich Hartl uit Oberwaltersdorf is gelegen in de Thermenregion, ten zuiden van de stad Wenen. Deze specifieke zonrijke wijnregio aan de uitlopers van het Wienerwald is vergelijkbaar met de Franse Bourgogne streek. Dit zowel qua landschap, geologie als klimatologische omstandigheden. In de zomer is het relatief warm en droog en in de winter is het koud. Het wijngoed is 16 hectaren groot. De bodem in zijn wijngaarden bestaat enerzijds uit schrale kalksteenslag rond Oberwaltersdorf en Tattendorf en bruinaarde met schelpenkalk in de omgeving van Pfaffstätten en Gumpoldskirchen. De regio specifieke druivensoorten Rotgipfler, St. Laurent en Pinot Noir hebben zijn grootste aandacht.

Het wijngoed
Heinrich Hartl is inmiddels de vijfde generatie in het familie wijngoed. Sinds 1999 is hij verantwoordelijk voor de wijnbouw en het gemengde landbouwbedrijf die nog steeds succesvol naast elkaar existeren. Zijn hartstocht voor het maken van wijn, zijn grote interesse voor betekenisvolle wereldwijnen en zijn omvangrijke deskundigheid, hebben het wijngoed faam gebracht. Dit zelfs over de landgrenzen heen getuige de vele internationale onderscheidingen.

Visie van Heinrich Hartl
“ ik wil de Rotgipfler terug op het wereldpodium brengen; het is een unieke schat uit de Thermenregion. En ik zou graag een van de beste Pinot Noirs uit Oostenrijk willen maken. Deze druivensoort is de grootste uitdaging voor een wijnboer. Het is het  karakter en de betekenis van deze druivensoort die mij fascineren. De unieke vruchtcomponenten die in geen andere wijn zijn terug te vinden. Het laat zien waar deze wijn vandaan komt en hoe die gemaakt is. Het is mijn lievelingswijn”.

De wijngaarden
Als het om het cultiveren van de wijngaarden gaat, neemt Heinrich Hartl zich graag de tijd. Ruime aandacht voor de bodem zodat deze de ideale basis biedt voor nieuwe jonge aanplant van druivenstokken. Speciaal hiervoor uitgezochte en uitgezaaide plantjes als bodemverbeteraars krijgen de tijd die ze nodig hebben om hun positieve invloeden te ontwikkelen om de nodige energie in de bodem te brengen. Heinrich Hartl weet dat zijn beslissingen van lange duur moeten zijn: 50 tot meer dan 80 jaar oude wijnstokken is zijn doel en wil daarom optimaal voldoen aan de voorwaarden die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat al zijn keuzes weloverwogen beslissingen moeten zijn.

De kelder|
Komen de druiven na de oogst om te persen, dan is één ding duidelijk: was al het werk gedurende het jaar succesvol, dan levert het druivenmateriaal de perfecte basis voor een grote jaargang. Heinrich Hartl stelt zich tot taak om zijn wijnen te begeleiden en steeds – ondanks de duizenden mogelijkheden-, voor elke wijn de juiste beslissing in het productieproces te treffen. Deze spannende en unieke uitdaging is er jaar in, jaar uit, zelfs dag voor dag. Hoe dan ook, voor elke charge uit de afzonderlijke wijngaarden betekent dit dat er optimale keuzes gemaakt moeten worden. Echter voor al zijn wijnen geldt: de geoogste druiven worden met uiterste zorg verwerkt.

De wijnen|
Frisse, fruitige aroma’s zijn de kenmerken van de witte wijnen van Heinrich Hartl. Naast zijn grote passie voor de Rotgipfler produceert hij samen met zijn familie Traminer, Sauvignon Blanc en Muskateller. Het veelzijdig potentieel van deze druivensoorten in combinatie met het terroir van de regio weerspiegelen zich in zijn witte wijnen.
De rode wijnen zijn krachtig en vol maar tegelijkertijd elegant. Pinot Noir en St. Laurent zijn de hoofdsoorten met daarnaast Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt als Reserves en de lokale soorten Blauburger en Blauer Portugieser als aangename en jong te genieten rode wijnen.

Voor meer informatie: www.weingut-hartl.at

Toont alle 5 resultaten