Het gebied rond Traiskirchen, waar Weingut Alphart am Mühlbach al sinds 1762 wijnbouw gevestigd is, wordt steeds met de Côte d’Or in Bourgogne vergeleken. Dat is niet toevallig: de beschutte wijngaarden bieden qua ligging (met hellingen op het zuiden en zuidoosten), microklimaat (warme zomers en een droge herfst) en bodem (zwaar en kalkrijk) ideale omstandigheden voor de bourgognesoorten, die in de middeleeuwen door Zisterzienser monniken uit Bourgogne werden aangeplant. Maar ook de zeldzame autochtone druivenrassen Zierfandler en Rotgipfler gedijen hier goed.

De Thermenregion is een klein wijngebied (ca. 2200 ha) ten zuiden van Wenen. De naam stamt af van zwavelhoudende warmwaterbronnen, die al door de Romeinen werden gebruikt en die hier de eerste wijnstokken aanplantten.

Lorenz Alphart heeft sinds enkele jaren de leiding in dit 9 hectare grootte traditionele familiebedrijf. Hij maakt zich bijzonder sterk voor de Rotgipfler, die hij in de topwijngaarden Mandelhöh en Pressweingarten heeft aangeplant. Via zijn “Lagenweine” probeert hij -onder het motto “Länge statt Breite”- het bijzondere terroir te laten spreken: “Der eine feingliedrig, ungewohnt salzig und straff, geradezu burgundisch, der andere mit intensiver Tropenfrucht und würziger Röstaromatik.” Maar ook aan de “Ortswein” uit Pfaffstätten valt veel te beleven. Ook deze gastronomische wijn geeft het karakter van het druivenras en het plaatselijke terroir goed weer. Een mooi opstapje naar genoemde Lagenweine.

Voor meer informatie: Alphart am Muhlbach

 

Toont alle 7 resultaten