Het wijngoed gelegen in het stadje Wies in de West-Steiermark is 60 Ha groot. Christian Reiterer behoort met zijn wijngoed tot de top bedrijven in de Steiermark. Met de focus op met name Sekt en Frizzante gemaakt van de Blauer Wildbacher, heeft hij nationale en internationale erkenning verkregen.

Kenmerkend voor Christian Reiterer is zijn hartstocht, zijn visionaire bedrijfsvoering en zijn onvoorwaardelijk kwaliteitsdenken als het om zijn wijngaarden gaat. “Onze wijngaarden zijn de schat van het bedrijf en de basis voor hoge kwaliteit” is zijn volstrekte overtuiging. Een respectvolle en behoedzame omgang met de natuur en zijn hulpbronnen is bij wijngoed Reiterer daarom van oudsher een vanzelfsprekendheid.

Wat bovendien geldt, is de factor mens: handarbeid staat hier hoog in het vaandel, van snoei tot oogst. Een extra investering die men graag op de koop toeneemt, want alleen op die manier kan de druivenstok en de druif zo voorzichtig mogelijk worden behandeld. Perfect druivenmateriaal levert zo een dusdanige kwaliteit die Christian Reiterer onafwijsbaar voorwaarde vindt voor langdurig succes.

De wijnboer
Christian Reiterer, de Schilcher visionair: “drinkgenot, levensvreugde en prikkelende momenten”, dat wil ik mensen bieden die van onze wijn genieten.
Christian is aan de Lamberg bij Wies geboren en opgegroeid. Zijn sterke binding met zijn geboortestreek en de fascinatie voor de Blauer Wildbacher druif hebben hem al in zijn jeugd geprikkeld om zijn visioen van een groot en modern wijngoed in de West-Steiermark na te streven en uiteindelijk te verwezenlijken.
Vanaf het begin was Christian Reiterer gefascineerd door de mogelijkheden die de Blauer Wildbacher druif in zich herbergt. In het verleden waren het in het merendeel klassieke en rustikale Schilcher wijnen, die vooral in de regionale Buschenschanken gedronken werden. Zijn doel was om deze wijnen verder te ontwikkelen en als regionale specialiteit ook internationale bekendheid te geven. Een mogelijkheid hiertoe zag hij met de “Lagen”- Schilcher, maar hij ontdekte ook dat de druif met haar frisse zuren en het pikante vol fruitige karakter, de perfecte basis vormt voor mousserende wijnen. Al in de tachtiger jaren startte hij met deze producten, die het uithangbord van het wijngoed werden: Schilcher-Rosé Frizzante en Schilcher-Rosé Sekt.

De wijnkelder, de speeltuin van de wijnboer
“Wijn is een genots-, maar ook een levensmiddel” Uiterste zorgvuldigheid in combinatie met de modernste techniek zijn de uitgangspunten in de kelder van het wijngoed. Dit om het hele potentieel dat de druiven in zich herbergen uiteindelijk in de fles te krijgen. Stilistisch staat frisheid, fruit en drinkgenot op de voorgrond. Wijnen die veel plezier, maar geen zwaar hoofd opleveren. Daarnaast worden er in kleine charges ook exclusieve “Lagen” wijnen gevinificieerd, die deels in houten vaten rijpen en vergisten. De speeltuin van Christian Reiterer, die steeds weer spannende resultaten oplevert.

De wijngaarden

Lamberg
Deze wijngaard is 18 Ha groot en is direct aan “huis” gelegen en vormt het hart van het wijngoed. Christian is hier opgegroeid en heeft daardoor een sterke emotionele binding met deze wijngaard. De Lamberg is naar het zuiden en zuidwest gericht en gaat van 470 meter boven zeespiegel naar beneden richting Wies tot op 370 meter boven zeespiegel. Naar het zuiden ligt de wijngaard open waardoor de koele wind vrij spel heeft. Dit voorkomt dat de bodem verzadigd raakt door regenwater en het optreden van schimmels op de druiven. De Lamberg bestaat grotendeels uit fijn, maar stevig mergel gesteente. In het bovenste stuk, het noordelijk gedeelte, is de bodem zwaar en diepgrondig. Hier groeit een eigen Sauvignon kloon, die de druiven levert voor de “Lagen” Sauvignon Lamberg en de Sauvignon Blanc Sekt. In het onderste gedeelte bestaat de bodem uit meer zandsteen. Hier staan voor 90 % de Blauer Wildbacher wijnstokken. De langste rij stokken hebben een lengte van 250 meter waardoor er verschillen in de vegetatie zijn. In het hoger gelegen gedeelte bereiken de druiven hoogste rijpheid. Helemaal beneden in de buurt van het bos groeien bijzonder frisse, fruitige en aromatische druiven. Christian Reiterer oogst selectief uit de afzonderlijke gedeeltes van de Lamberg. Dit resulteert in de kelder in spannende combinatie mogelijkheden om zo voor elk product de optimale samenstelling te vinden.

Engelweingarten
Deze wijngaard ligt op 28 Km afstand van de Lamberg. Een berg ten noorden van de stad Stainz en is een monopolie wijngaard behorend tot het wijngoed Reiterer. Ca. 1,3 Ha is aangeplant met 40 jaar oude Blauer Wildbacher druivenstokken. 3.2 Ha. Werd nieuw aangeplant en leverde in 2016 de eerste oogst. De Engelweingarten is voor Christian een zeer speciale wijngaard. Als hij in de zomer bij 35º bovenaan de berg staat en achter hem de hagedissen op de rotsen liggen te zonnen, dan kan hij daar kracht tanken die de berg heeft opgeslagen. Vanaf de Engelweingarten heb je uitzicht op de Koralpe, het Sulmtal en vergezichten naar Graz en Riegersburg. De bodem van deze wijngaard is erg schraal met een bovenlaag met zeer weinig humus. De bodemschatten zijn direct aan de oppervlakte te zien. Vooral bij zonneschijn is het een en al glinstering. Door deze bodem zijn de wijnen enorm mineraalrijk. De druiven rijpen zeer laat –veroorzaakt door de koele wind van de Koralpe- waardoor de wijnen heel kruidig en complex zijn. Het volledig uitrijpen van de druiven is geen probleem want de wijnberg is naar het zuiden en oosten uitgericht. Het gesteente in de bodem slaat overdag de warmte op en geeft die gedurende de nacht weer af. Optimale voorwaarden dus. Geen wonder dat de Engelweingarten naast de Lamberg de lieveling wijngaard van Christian Reiterer is.

Voor meer informatie: Reiterer

Toont alle 7 resultaten