De geschiedenis van het wijngoed gaat terug naar het jaar 1780. Johann Stadlmann is de grondlegger van de lange wijnbouw traditie stelde zich toen al tot doel om bijzonder hoogwaardige wijnen te produceren. 7 Generaties lang is de kennis van zowel de juiste verzorging van de wijnranken als het vinificatie proces continue doorgegeven en steeds verder ontwikkeld. Een traditie die zich heden ten dage in de kwaliteit van de Stadlmann wijnen weerspiegelt.

In harmonie met de natuur
In de 12 ha. aan wijngaarden zijn alleen die druivensoorten aangeplant die goed passen bij de bodem en het klimaat in de Thermenregion. En bij nieuwe aanplant wordt alleen eigen druivenstokken materiaal gebruikt en veredeld. De huidige eigenaar van het wijngoed, Johann Stadlmann gaat in zijn wijngaarden en in de kelder op eigen karakteristieke en ongebruikelijke wijze te werk. Hij vertrouwt volledig op zijn gevoel, zijn smaak en zijn eigen ervaringen en die van zijn voorvaders. Basis principe bij alle handelingen die hij verricht, is dat hij ernaar streeft om de natuur zijn werk te laten doen en in dat proces zo min mogelijk in te grijpen. Want, zo zegt hij, kwaliteit ontstaat in de wijngaarden. De kwaliteit op het moment van de oogst wordt met een minimum aan ingrepen behouden, zodat elke fles op een natuurlijke manier het typerende van de jaargang weergeeft. Dat betekent dat Stadlmann wijnen nooit uniform van smaak zijn, maar dat de wijnen jaar voor jaar eigen specifieke nuances hebben.

De Thermenregion en de Zierfandler
Het wijngoed van de familie Stadlmann uit Traiskirchen ligt in het hart van de Thermenregion, een traditie rijke wijnregio ten zuiden van de hoofdstad Wenen. De naam Thermenregion komt van de talrijke thermale bronnen die hier te vinden zijn. De bodem bestaat grotendeels uit bruine aarde vermengd met zandrijke leem. Daaronder zorgt de laag met verweringspuin voor een goede afwatering en het vasthouden van de warmte. Aan de westkant wordt dit wijnland begrensd door een heuvelrug met de Anninger berg (674 mtr.) als laatste uitloper van het Alpenmassief. Deze heuvelrug met zijn naar het zuiden en zuidoosten gerichte hellingen biedt een natuurlijke bescherming tegen ongunstige weersinvloeden vanuit het westen . Vanuit het oosten en zuiden is er de invloed van het milde pannonische klimaat dat zorgt voor warme dagen en koele nachten. Daarbij opgeteld het groot aantal zonuren levert dit ideale voorwaarden voor het cultiveren van veeleisende druivensoorten zoals de autochtone soort de Zierfandler.

Deze druivensoort die ook wel Spätrot wordt genoemd komt vrijwel uitsluitend in de Thermenregion voor en vormt een hoofdbestanddeel in het assortiment van Johann Stadlmann. De bijzonderheid van deze druivensoort ligt in het samenspel tussen 2 van nature eigenlijke tegenpolen: namelijk zuur en zoet. Dit samenspel wordt door een markante eigenaardigheid veroorzaakt: de druiven aan de zonkant kleuren licht rood en rijpen met een hoog suiker gehalte. De druiven aan de schaduwkant blijven geel gekleurd en zijn pikant en rijk aan zuren. De Zierfandler wijnen zijn vol van smaak met tonen van rijpe appel, meloen, kweepeer,honing en grapefruit: ingetogen zoet met een mooi subtiel spel met zuur.

Voor meer informatie: www.stadlmann-wein.at

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.