Bij de ingebruikname van Stift Klosterneuburg door de Congregatie van de Oostenrijkse Augustijner kanunniken in 1114, gaf Markgraf Leopold III de opdracht om hier een wijngoed te stichten. Al bij de inwijdingsplechtigheid van de basiliek in 1136 werd wijn afkomstig uit de kloosterwijngaarden gedronken. In de lange geschiedenis van het klooster bleef de wijnbouw van de allergrootste betekenis. Met de bijna 900 jarige traditie is het wijngoed het oudste in geheel Oostenrijk; maar is bovendien met de ca. 110 ha aan wijngaarden oppervlakte, ook het grootste.

De wijngaarden zijn over 3 gebieden verdeeld: in de stad Wenen, rondom het klooster in Klosterneuburg, en in de Thermenregion in Gumpoldskirchen en Tattendorf. Ecologische bodembewerking, inzet van biologische bestrijdingsmiddelen en organische bemesting zijn onwrikbare basisprincipes bij het onderhoud van de wijngaarden. Het compromisloze streven naar kwaliteit en innovatie sluit nauwgezet aan bij de rijke traditie om de Oostenrijkse wijnbouw op een hoger plan te tillen. Als eminent voorbeeld hiervan is de eerste wijnbouwschool in de wereld, die op initiatief van de Augustijner kanunniken in 1860 werd opgericht. De “Höhre Bundesanstalt für Wein und Obstbau Klosterneuburg” is tot op de dag van vandaag, een vooraanstaand instituut voor wetenschappelijk onderzoek en studie.

Wijn van het allerbeste terroir
De verscheidenheid in de bodem soorten en de klimatologische verschillen in de wijngaarden, maken het voor het klooster mogelijk om de verschillende druivensoorten telkens in het meest geëigende terroir te cultiveren. Op de zandsteen verweringspuin- en löss gronden op de hellingen van Klosterneuburg groeien Grüner Veltliner, Riesling en Sauvignon Blanc. In de wijngaarden in Wenen, rondom het Kahlenbergerdorf en op de Nussberg, is de bodem rijk aan kalk, klei en leem. Hier worden Gemischter Satz, Weissburgunder, Chardonnay, Gewürztraminer en Pinot Noir verbouwd. In de wijngaarden in Gumpoldskirchen, ten zuiden van de stad Wenen, bestaat de bodem uit kalkhoudende bruinaarde en is ideaal voor de groei van inheemse soorten Zierfandler en Rotgipfler. Op de warme kiezelgronden bij Tattendorf groeien St. Laurent, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot als basis van de bijzondere rode wijnen van Stift Klosterneuburg.

Het assortiment
De productielijnen van het wijngoed Stift Klosterneuburg zijn helder in 2 lijnen gestructureerd.
1. Stiftsweine
Deze wijnen zijn jong, fris en hebben het typisch Oostenrijkse fruitige karakter. De druiven voor deze wijnen zijn altijd afkomstig van een en dezelfde plaats en hebben de typische kenmerken van de desbetreffende wijngaard. De etiketten zijn door het wapen van het klooster, eenduidig herkenbaar. De witte wijnen zijn gemaakt van de soorten Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Chardonnay, Sauvignon Blanc, als ook Spätrot(Zierfandler)-Rotgipfler en Gewürztraminer. Verder kent het product assortiment een Gemischter Satz afkomstig van de Wiener Nussberg, een Rosé als ook rode wijnen van de soorten Blaufränkisch, Zweigelt en St. Laurent. De flessen zijn voorzien van een schroefdop.

2. Bewaar wijnen
Deze wijnen hebben het kenmerk dat ze worden gemaakt van uitgeselecteerde druiven. Deze met de hand geplukte druiven komen uit de beste wijngaarden, die voor een groot gedeelte al enkele honderden jaren door het klooster worden bewerkt. De fysiologisch zeer rijpe druiven leveren unieke, lange bewaar wijnen met een krachtige structuur en een zeer uitgesproken en onmiskenbaar karakter. De etiketten op deze wijnflessen laten een gestileerde druiventros zien. De witte bewaarwijnen hebben een glazen dop en bij de rode wijnen is het een natuur kurk die als afsluiting van de fles dient.
De belangrijkste domein wijngaarden hiervoor zijn:
Klosterneuburg: Hengsberg (Grüner Veltliner)
Franzhauser (Riesling)
Wien: Junghernn (Weissburgunder)
Altweingarten (Chardonnay)
Raflerjoch (Pinot Noir)
Tattendorf Stiftsbreite (St. Laurent)

St. Laurent: het uithangbord
Binnen het aanbod van rode wijnen neemt de St. Laurent een bijzondere plaats in. Deze druivensoort werd in 1890 voor het eerst in Klosterneuburg aangeplant en begon vanaf dat moment aan zijn zegetocht door de Oostenrijkse wijngaarden. Het domein Stiftsbreite in Tattendorf in het zuiden van de stad Wenen , is met een oppervlakte van meer dan 40 ha, niet alleen in Oostenrijk , maar zelfs in de gehele wereld, de grootste wijngaard met St. Laurent aanplant.

Rariteiten, Sekt, Brandewijnen en Sappen
Het wijngoed Stift Klosterneuburg beschikt over een omvangrijk wijn archief dat teruggaat naar het jaar 1956, en bevat enkele bijzondere rariteiten zoals bijvoorbeeld hoogwaardige predicaat wijnen. Tevens biedt het wijngoed de “Klostersekt” en de op traditionele wijze geproduceerde “premium-schuimwijn”: MATHAÏ. Ook de “Brände” uit de eigen wijn – en fruitgaarden ontbreken niet in het assortiment. Net zo min als druivensappen en natuur zuivere appelsappen. Het product scala omvat tot slot ook enkele specialiteiten zoals bijvoorbeeld druivenpit olie, een gelee van de St. Laurent Ausstich, pompoen pitten, handgemaakte chocolade met de St. Laurent, of Welschriesling-Eiswein.

Moderne techniek in historische kelders
Voor de wijnproductie staat het klooster een omvangrijk aantal kelders uit de Barok tijd ter beschikking. De kelder gewelven strekken zich over 4 etages uit, tot een diepte van 36 meter onder het klooster. In de laatste decennia zijn deze kelders uitgegroeid naar een omgeving waar innovatief en toekomst gericht aan de wijnproductie wordt gewerkt. De meest moderne techniek is hier te vinden.

Een wijn belevenis in Stift Klosterneuburg
De vinotheek van het wijngoed oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit voor iedere wijnvriend die van zeer goede wijnen wil genieten. In het in 1300 gebouwde kelder gewelf is historische bouwkunst gecombineerd met heden ten daagse moderne architectuur. Een ambiance die uitermate geschikt is om in sfeer van wijn te genieten.

Voor meer informatie: www.stift-klosterneuburg.at

Resultaat 1–16 van de 29 resultaten wordt getoond