De wijngaarden van het wijngoed liggen in Spitz in de Wachau waar de familie Gebetsberger al vanaf 1859 wijn produceert. Het bedrijf wordt momenteel geleid door Stefan en Manuela, ondersteund door hun zoon Stefan. Hartstocht voor de wijn is het meest in het oog springend element in het leven van de familie Gebetsberger. Zorgvuldigheid bij het omgaan met de gegeven natuurlijke omstandigheden van het authentieke cultuurlandschap Wachau, is het opperste gebod. Dit weerspiegelt zich in de perfecte verzorging van de wijngaarden. De rotsmassieven en de steile terrassen met de veelzijdige bodemsoorten die terug te vinden zijn in de verschillende smaak variaties van de wijnen, geven het karakter weer van het schitterende landschap. Respect bij het omgaan met de liefdevol geplukte druiven is kernzaak. Het totale kennen en kunnen in het omgaan met de materie vindt zijn weg naar de behoedzaam geproduceerde wijnen.

Het wijngoed en de ca. 6 ha. wijngaarden liggen aan de linker oeverzijde van de Donau. De hellingen zijn allen naar de zonkant gericht en beginnen direct aan de voet van de Burgberg. Deze Burgberg kreeg van de inwoners van Spitz de bijnaam “1000 Eimerberg” vanwege de hoge opbrengst bij de oogst.

Wijngaarden
De wijngaarden worden beïnvloed door het variërende micro klimaat. De bodem is eveneens zeer gevarieerd van löss tot gravel en zanderige bodems, waar vooral de Riesling van houdt. De wijngaarden worden beïnvloed door het variërende micro klimaat.

De bekendste wijngaarden van Weingut Gebetsberger zijn:

1000-Eimerberg met steenslag, kiezel en zand als grondsoort en daarbij goed waterdoorlatend, levert bijzonder fruitige wijnen. De Riesling en Neuburger wijnen van Gebetsberger komen hier vandaan.
Burgberg, Axpoint
en Setzberg gelegen op 250 meter boven de zeespiegel en met diepliggend verweringspuin als grondsoort levert verfijnd krachtige, aromatische maar desondanks mineraal elegante wijnen.
Steinporz op 350 meter boven de zeespiegel met zijn steenrijke terrassen levert filigrale wijnen van de aller fijnste mineraalheid en elegantie

Sinds de oprichting van de VINEA WACHAU, is Weingut Gebetsberger lid van dit kwaliteits keurmerk. Dit lidmaatschap geeft de goedkeuring om de kwaliteitscategorieën Steinfeder, Federspiel en Smaragd te mogen voeren, die aan de strenge eisen van de Vinea Wachau moeten voldoen. Dat betekent dat Weingut Gebetsberger de wijnen in 3 verschillende categorieën conform een oplopende graad van rijpheid en alcoholgehalte op de markt brengt. Er worden 3 categorieën  onderscheiden:

STEINFEDER: Fruitige charme en een voorgeschreven alcoholgehalte van maximaal 11,5% Vol. zijn de kenmerken van het “lichtste”type van de Vinea Topwijnen, de Steinfeder. De naam is gebaseerd op het typische “Steinfedergras” ( Stipa pennata) dat in de directe nabijheid van de wijnranken op de terrashellingen groeit en in zijn structuur net zo vederlicht en geurig is zoals de hiernaar genoemde wijn.
FEDERSPIEL: Qua kenmerk een karaktervolle , nuance rijke , klassiek droge wijn. Als Federspiel worden wijnen met een Mostgewicht vanaf 17º KMW en een alcoholpercentage tussen 11,5% en 12,5% aangeduid. De naam Federspiel is afkomstig uit de tijd van de Valkenjacht dat in vroegere tijden een favoriete bezigheid in de Wachau was.
SMARAGD: Smaragd is de aanduiding van de beste en meest waardevolle wijnen van de Vinea Wachau wijnboeren. De wijnen hebben een alcoholpercentage vanaf 12,5% Vol. De allerhoogste rijpheid van de druiven en een natuurlijke concentratie maken het tot wijnen van wereldklasse niveau. De naam is afkomstig van de smaragd hagedis, die zich op de Wachauer wijnhellingen en terrassen bijzonder op zijn gemak voelt. Op mooie dagen ligt deze hagedis tussen de wijnranken lekker te zonnen en is zo het symbool voor de volmaakte rijpheid en fysiologische volwassenheid van de wijnen uit de Wachau.

In de Wachau is tevens de DAC classificering verplicht. De wijnen moeten ingedeeld zijn in Ortswein, Gebietswein of Lagenwein., elk met specifieke eisen waaraan de wijn moet voldoen.

Consequent op kwaliteit gericht werken in de wijngaarden, de met uiterste zorg geselecteerde druiven bij de oogst, een modern productie proces en de ziel van de wijnboer. Ingrediënten die het karakter van de Gebetsberger wijnen weergeven.

Voor meer informatie: https://www.weingut-gebetsberger.at/

Toont alle 8 resultaten