We zijn terug van onze jaarlijkse ontdekkingstour door Oostenrijk (Neusiedlersee) en zijn weer enkele (wijn) ervaringen rijker.
Dit jaar hadden wij ons onderkomen gezocht in Jois-Neusiedlersee. Het idyllische wijndorp Jois is gelegen in het district Neusiedl am See in de deelstaat Nord-Burgenland. Jois (130 m boven zeeniveau) ligt tussen de de hellingen van het Leithagebergte en de oevers van het steppenmeer de ‘Neusiedlersee’. Delen van de gemeente Jois behoren tot het natuurpark Neusiedlersee – Leithagebirge.
Ons logeeradres was dit jaar Weingut Pasler. Een wijngoed waar een familiaire atmosfeer zorgt voor de nodige ontspanning en een welverdiende rust.
Tijdens onze reis hebben we 4 wijnproducenten bezocht en van hun – deels nieuwe 2016- wijnen mogen proeven..
Franz Pasler:
De wijngaarden van Weingut Pasler liggen tussen de zuidelijke hellingen van het Leithagebirge en de warmte regulerende Neusiedler See, waardoor de rijping van de druiven een zo hoogst mogelijke graad kunnen behalen.
Naast het bijzondere microklimaat zijn de verschillende bodemsoorten zoals klei, kalksteen, leem en oergesteente mede van invloed op de karakteristieke wijnen. Deze variëteit biedt een terroir dat nauwelijks elders kan worden gevonden.
Vader Franz werkt ‘im Einklang der Natur’ en maakt met name Klassik wijnen gebaseerd op frisheid en fruit. Tijdens een huifkartocht door de wijngaarden hebben wij bij een prachtige zonsondergang genoten van diverse wijnen van Franz en de Schmankerl van zijn vrouw Elfi.
Pasler Michael & Johannes:
Michael heeft ons meegenomen in de gedachte gang van de 6de generatie Weingut Pasler. Hij en zijn broer Johannes willen graag bio-dynamisch werken. Dit begint reeds in de achtertuin van het bedrijf. Hier is hun eigen Permacultuur met kippen en een bijenvolk. In de kelder vertelt Michael honderduit over hun eerste gemaakte wijn uit 2014, een Grauburgunder van de Satzer Graben. Naast de samenwerking met hun vader hebben deze twee jongens vanaf 2015 een eigen lijn wijnen ontwikkeld en hebben vandaag de dag 5 verschillende wijnen in hun assortiment. Het zijn complexe wijnen met een specifiek karakter. Verder waren wij vereerd om de eerste wijnen, ook deels nieuwe, van 2016 uit het vat te mogen proeven. Verrast waren wij door een cuvée van Welschriesling en Grüner Veltliner. Een frisse wijn met mooie zuren en een zeer fruitige afdronk. Zeer spannend was de ‘Orange’ wijn, een cuvée van Neuburger en Grauburgunder. Wij verheugen ons reeds op het beloofde proefpakket om deze wijnen, als ze in de fles zijn gegaan, nogmaals thuis op ons gemak te proeven.
Kiss:
Weingut Kiss is een jong bedrijf met een voor Oostenrijkse begrippen een ietwat afwijkende bedrijfsfilosofie. De bedrijfsvoering is niet primair gericht op groei. En bij de wijnen ligt de nadruk veel meer op rijping en kwaliteitsverbetering dan op hele jonge wijnen die fris en hoog in de zuren zijn. Kiss maakt hoofdzakelijk wijnen met bewaarpotentieel. Deze zijn met hun complexe, volle, krachtige en unieke smaak aangenaam te drinken.
Verena, samen met zoon Alex, hebben ons meegenomen door de wijngaarden met als eerste stop een prachtige locatie, ‘der Ochsenbrunnen’ midden in de wijngaard. Een plek waar je werkelijk tot rust komt. Alleen het geluid van de sjirpende vogels, de wind en het kabbelende water. Hier hebben we heerlijk genoten van de Frizante met bevroren frambozen en diverse lekkere hapjes. Na een verhelderend gesprek over hun bedrijf en familie hebben wij bijna alle wijngaarden van hun bezocht met als toppunt de lage Luftgänger, een wijngaard uit 1936 waar nog de oorspronkelijke Gemischter Satz is uitgezet. Niet de mooiste wijngaard, maar wel authentiek. Na bij de familie Kiss thuis te zijn aangekomen, hebben wij kennis gemaakt met Rudolf, de man des huizes. Buiten hebben wij de witte wijnen uitgebreid geproefd en besproken. Ook het hoe en waarom van de filosofie van het bedrijf heeft Rudolf nader uiteengezet. Na een korte rondleiding door de productie- en opslagruimtes werd de BBQ ontstoken en hebben we onder het genot van diverse lekkernijen de rode wijnen geproefd. Hierbij raakten wij verder overtuigd van de kwaliteit. Ook voor de toekomst hoeft de familie Kiss zich geen zorgen te maken. Dochter Michi start in september aan de Weinbauschule in Klosterneuburg.
Grillmaier (Langenlois-Kamptal):
Op de laatste dag hebben wij een uitstapje gemaakt richting Kamptal. In Langenlois bevindt zich de Bioweingärtnerei van Familie Grillmaier. Josef Grillmaier is een van de weinige Oostenrijkse wijnboeren die in het bezit is van het overheidskeurmerk “Austria Bio Garantie”. Al sinds 2010 is de gehele bedrijfsvoering biologisch organisch ingericht; milieu vriendelijk en met beperkte inzet van hulpmiddelen. De activiteiten in de wijngaarden en het productieproces in de kelder wordt jaarlijks via een aangekondigde audit gecontroleerd. Daarnaast kent het keurmerk 2 onaangekondigde controles per jaar. Vanaf 2010 voldoet Josef Grillmaier steeds aan de zeer strenge eisen die aan het keurmerk worden gesteld. Met trots staat op het etiket van elke fles de vermelding van Bioweingärtnerei en op de achterkant het logo van het officiële keurmerk. Een garantie dat het 100 % biologische wijnen zijn, gecontroleerd en gecertificeerd.
In hun proeflokaal werden wij hartelijk ontvangen door Josef, zijn vrouw Ulrike en dochter Anne. Na het proeven van een aantal witte wijnen met wederom enkele zeer smakelijke vlees- en kaassoorten, werd het tijd om te wijngaarden te bezichtigen. Onderweg heeft heer Grillmaier veel verteld over de arbeid in de wijngaard en zijn manier van werken. Een van zijn nieuwste experimenten was het bestrijden van schimmels met micro-organismen. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Midden in het veld, op een fraaie picknickplaats, hebben we een 2016 Fassprobe geproefd van de Rosé vom Blauen Zweigelt. Ook weer een dijk van een Rosé, die wij natuurlijk volgend jaar in ons assortiment zullen hebben. Terug op het Weingut hebben we rode wijnen geproefd met als slot een Fassprobe van de Zweigelt Klassik 2016. Dit beloofd wederom een prachtige wijn te worden. Na nog kennis te hebben gemaakt met dochter Julia werd het weer tijd om terug te rijden naar de Neusiedlersee.
Zoals je hebt kunnen lezen een zeer inspannende tour waarbij wij nader kennis hebben gemaakt met de families en de filosofie van de diverse bedrijven. Het was een waar genoegen om voor jullie weer de mooiste wijnen uit te zoeken.
Wij hopen jullie snel weer te mogen adviseren.