22 oktober 2017: Dag van Oostenrijkse Sekt.
Op deze dag zijn er officieel twee categorieën voor mousserende wijn geïntroduceerd. Het gaat om de Sekt g.U. Klassik en de Sekt g.U. Reserve. Hierbij staat g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) voor de “beschermde oorsprong”. En beschermde oorsprong gaat samen met beproefde kwaliteit. Dit is nu het officiële kwaliteitskeurmerk geworden waaraan de beste Oostenrijkse Sekt te herkennen is. Het zegel staat op de capsule, vergelijkbaar met de banderol op Oostenrijkse Kwaliteitswijn.
Bij zowel de Klassik als de Reserve dienen de druiven geoogst te zijn in één Oostenrijkse regio. De toegestane productiemethode kan variëren omdat deze bepalend is voor de uiteindelijke smaak. Denk hierbij aan rijping, alcoholpercentage en restsuiker. Voor elke gelegenheid is er wel een passende Oostenrijkse Sekt g.U. te vinden!
Beschermde oorsprong, beproefde kwaliteit
De hoogwaardige positionering van Oostenrijkse Sekt wordt weergegeven door een piramide die 3 kwaliteitsniveaus weergeeft: Klassik, Reserve en Grosse Reserve. Het is wettelijk vastgelegd dat de productnaam moet bestaan uit de categorie (mousserende kwaliteitswijn of Sekt), de naam van de beschermde oorsprong (Oostenrijkse regio, en in het geval van de Grosse Reserve, ook de gemeente van herkomst), in combinatie met de term g.U.. Een Sekt g.U. mag alleen verkocht worden nadat deze gecontroleerd en goedbevonden is door de “Bundesämter für Weinbau”. Dit alles zorgt ervoor dat de consument verzekerd is van de goede kwaliteit van de wijn. Qua druivensoorten denken we aan Grüner Veltliner, Welschriesling, Sauvignon Blanc en Riesling, maar ook aan autochtone druivensoorten en zelfs de klassieke “Burgunders”.
Sekt g.U. Klassik: aperitif en meer
Er is hier geen voorgeschreven productiemethode. Wél is er een minimumeis van 9 maanden gisting en een maximaal toegestaan alcoholgehalte van 12,5%. In deze categorie vinden we de lichte, levendige en fruitige Sekt-soorten. Denk hierbij aan aromatische druivensoorten als Gewürtztraminer, Muskateller en Schilcher. Ideaal als aperitif bij wat hapjes, of samen met een lichtere visbereiding.
Sekt g.U. Reserve: tijdloos, elegant en krachtig
Voortbordurend op de Champagne-traditie, mag een Sekt g.U. Reserve alleen volgens de “Méthode traditionelle” gemaakt worden. Dit betekent met hand-geoogste druiven uit een enkele regio. De persing moet eveneens in die regio plaatsvinden, waarbij de opbrengst maximaal 60% mag zijn. Na een gistingsproces van minimaal 18 maanden vertoont de wijn complexe en delicate aroma’s, een elegante structuur en geïntegreerde, kleine bubbeltjes. Deze Sekt mag maximaal 12 gram restsuiker per liter hebben en kan daarmee “Brut” of “Extra Brut” zijn. Qua smaakcombinatie past zo’n Sekt prima bij wit vlees en kruidige gerechten, maar ook bij oesters.
Het hoogste niveau van de piramide, de “Grosse Reserve” wordt volgend jaar op de Dag van de Oostenrijkse Sekt geïntroduceerd. We laten ons verrassen!