Oostenrijks meest bekende zoete wijn geniet nu wettelijke bescherming onder de naam Ruster Ausbruch DAC. En aan de oostkant van Neusiedlersee, is de herkomstclassificatie Neusiedlersee DAC uitgebreid, waardoor nu ook fruitig zoete en edele zoete wijnen hieronder vallen.
De eerste herkomstclassificatie DAC uitsluitend voor zoete wijnen
Als één van Oostenrijks meest met traditie doordrenkte wijnen, kan Ruster Ausbruch prat gaan op eeuwen van geschiedenis. En nu mag deze wereldberoemde zoete wijn de naam Ruster Ausbruch DAC voeren. Daarmee is de eerste DAC classificatie voor zoete wijn een feit geworden en is het aantal beschermde herkomstclassificaties in Oostenrijk gegroeid naar zestien.
In ’t kort:
Nieuw: Ruster Ausbruch DAC
- Regionale afbakening en druivenrassen
- Geproduceerd van uitsluitend in de vrijstad Rust geoogste druiven
- Witte druiven van één of meer toegestane druivensoorten voor Qualitätswein
- Productie
- Most moet voldoen aan de basiseisen voor Trockenbeerenauslese
- Verplichting om met de hand te plukken: alleen selectief geplukte en met botrytis geïnfecteerde druiven mogen worden gebruikt
- De most moet een suikergehalte hebben van minimaal 30° KMW
- Moet geproduceerd en gebotteld worden in Rust.
Veranderingen bij Leithaberg DAC
Gelden in de toekomst voor droge Blaufränkisch en Weissburgunder, Chardonnay, Neuburger en/of Grüner Veltliner (inclusief cuvées van deze vier soorten) uit Rust en die voldoen aan de gestelde criteria.
Veranderingen bij Neusiedlersee DAC
- Neusiedlersee DAC:
- In de toekomst ook toegestaan voor fruitige zoete wijnen.
- Categorieën: Spätlese en Auslese overeenkomstig wijnwetgeving.
- Neusiedlersee DAC Reserve:
- In de toekomst ook toegestaan voor edele zoete wijnen.
- Categorieën: Beerenauslese en Trockenbeerenauslese overeenkomstig wijnwetgeving.
Origineel Duits bericht is te lezen op:www.oesterreichwein.at