Hoe zouden we de rode wijndruif Blaufränkisch die in Centraal Europa groeit moeten beoordelen? Is het een geweldige soort van hetzelfde niveau als Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Nebbiolo bijvoorbeeld? “Ja!” zegt men in een internationale bijeenkomst die in december 2022 gehouden werd in Lech am Arlberg, Oostenrijk.
Om te beginnen de belangrijkste feiten. Blaufränkisch wordt unaniem erkend als één van de werelds grote rode druivensoorten omdat het alle juiste eigenschappen in zich heeft zoals rijpingspotentieel, weerspiegeling van het terroir, complexiteit, herkenbaarheid en finesse.
Na het proeven van meer dan 50 van de beste Blaufränkisch wijnen uit de jaren 1986 tot 2020, geproduceerd door 17 verschillende wijnboeren, is de jury tot onderstaande variëteitsbeschrijving gekomen: ‘Frisheid en zuren gecombineerd met een specifieke fruitigheid en dichte “body”. De aroma’s komen overeen met donkere bessen samen met rokerige specerijen en een hint van gedroogde kruiden. Wat Blaufränkisch zo bijzonder maakt is de frisheid en levendigheid die je normaal gesproken alleen in witte wijnen aantreft.’
De spiegel van z’n herkomst
Wat de jury steeds blijft bevestigen gedurende het proeven, is de knappe manier waarop Blaufränkisch z’n herkomst toont zonder dat de soort zelf daarin teveel naar voren komt.
Markante frisheid en finesse
Blaufränkisch profiteert ook van z’n specifieke zuurheid, die deze wijn van een hoge mate van frisheid en finesse voorziet.
BLAUFRÄNKISCH past perfect in de huidige ontwikkelingen
In het algemeen adviseren experts de wijnboeren om geen TE krachtige, zware en houtgelagerde wijnen te maken.
Prima rijpingspotentieel
De experts namen ook een andere eigenschap onder de loep om een geweldige druivensoort te definiëren, namelijk het rijpingspotentieel. En daarbij komt naar voren dat een Blaufränkisch simpelweg 10 jaar nodig heeft om zich te ontwikkelen, zeker als hij van één wijngaard komt.
“Alleen wij kunnen dat!”
Wijnmakers moeten werken met de hoogste kwaliteitsstandaard als ze willen dat hun Blaufränkisch wijnen rijk zijn aan finesse, hun typische oorsprong laten zien en een goed bewaarpotentieel hebben. Dit begint in de wijngaard, waar de oogst al beperkt moet worden zodat eerste klas wijnen geproduceerd kunnen worden. Vele wijnmakers zijn zich hier al van bewust, wat zorgt voor de in het algemeen hoge kwaliteit van Oostenrijkse rode wijnen. Er is een duidelijke trend die gaat van “Wij kunnen dat ook” naar “Alleen wij kunnen dat!”
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at