Presentatie van Oostenrijkse Sekt g.U. Grosse Reserve

Na jaren van voorbereiding achter de schermen is op 22 oktober een nieuwe mijlpaal bereikt in de Oostenrijkse Sekt geschiedenis. Op het Oostenrijkse Sekt Gala is het hoogste niveau van Oostenrijkse schuimwijn, Sekt g.U. Grosse Reserve, gepresenteerd.  Hiermee neemt Oostenrijk eindelijk haar welverdiende plaats in binnen producenten van top schuimwijn.

Beschermde herkomst, gecertificeerde kwaliteit
Gebaseerd op een 175 jaar oude traditie, hebben de schuimwijnproducenten in 2015 een nieuwe elite categorie van inheemse schuimwijn gelanceerd, namelijk Oostenrijkse Sekt met een beschermde herkomst, Sekt g.U. (geschützte Ursprungsbezeichnung) geheten. Strikte regels betreffende herkomst, oogstmethode en productie garanderen de hoogste kwaliteit binnen de 3 niveaus Klassik, Reserve en Grosse Greserve. Als een onmiskenbaar zegel van kwaliteit, draagt elke fles Sekt g.U. een rood-wit-rode banderol op de capsule.

De sleutel tot de kwaliteitspiramide
Nadat in 2017 de Klassik (9 maanden rijping) en Reserve (18 maanden rijping) hun intrede gedaan hebben, debuteert de Grosse Reserve op 22 oktober 2018. De meest strikte kwaliteitscriteria, gelijkwaardig aan die van de Champagne en Franciacorta, staan garant voor drinkgenot op het hoogste niveau.

De druiven dienen uit één enkele gemeente of zelfs één enkele wijngaard te komen, uitsluitend met de hand geoogst te worden en verwerkt te worden volgens de traditionele methode van fermentatie op de fles. Daarna moet de Sekt minstens 30 maanden rijpen. En dan zijn er nog de voorwaarden waaraan voldaan moet worden betreffende het werken in de wijngaard, de persing en de opbrengst. Daarbovenop maakt de redelijke prijs in verhouding tot internationaal vergelijkbare wijnen, dat deze Oostenrijkse schatten heel aantrekkelijk zijn.

Veel meer dan een aperitief
Schuimwijnen van dit kwaliteitsniveau kunnen met veel genoegen geschonken en gedronken worden bij tal van gelegenheden. Zowel solo als bij verschillende gerechten smaakt Sekt uitstekend. Het feit dat koolzuur op natuurlijke wijze aroma’s versterkt speelt daarbij een belangrijke rol. Denk daarbij aan licht vlees, gevogelte en rijstgerechten, maar ook aan visgerechten zoals gerookte zalm of meer gekruide groentegerechten.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *