Oostenrijkse kwaliteitswijn: vier nieuwe druivensoorten

Door een wijziging in de Oostenrijkse wijnwetgeving, zijn nu vier nieuwe witte druivensoorten toegelaten om kwaliteitswijn van te produceren. Drie daarvan zijn nieuwe schimmelresistente kruisingen, de zogenaamde PIWI’s (PI staat voor Pilz (schimmel); WI staat voor widerstandsfähig (resistent).

Nieuwe toevoeging aan de Muskateller kwaliteitswijn-familie

Goldmuskateller, Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris zijn de vier uitverkoren witte druiventypes. Het aantal kwaliteitswijnsoorten groeit hiermee naar veertig! Dat de Goldmuskateller (Moscato Giallo) hierbij zit geeft aan dat ook dit een veelbelovende druif is, ondanks het feit dat dit geen PIWI-soort is.

PIWI soorten: ecologische voordelen door resistentie

Naast de twee rode PIWI variëteiten Rathay en Roesler, zijn de Blütenmuskateller, Muscaris en Souvignier Gris de eerste drie witte PIWI soorten die goedgekeurd zijn voor de productie van kwaliteitswijn in Oostenrijk. PIWI soorten zijn nauwgezet ontwikkelde kruisingen die een hogere resistentie hebben tegen schimmelziekten zoals de meeldauw-soorten Oidium en Peronospora. Dit geeft een aantal ecologische voordelen zoals

  • verminderd gebruik van pesticiden, waardoor
  • minder vaak met een tractor door de wijngaarden gereden hoeft te worden, waardoor
  • minder vervuilende uitstoot optreedt en
  • de grond minder ingeklonken wordt.

Om genoemde redenen hebben wijnboeren die biologisch en/of duurzaam aan wijnbouw willen doen, groeiende belangstelling voor PIWI’s. Op dit moment omvat de PIWI-teelt (waarin nog uitsluitend de rode soorten geteld zijn) 273 hectare en is groeiend.

Topwijnen uit Oostenrijk

In Oostenrijk, waar al in meer dan 13% van alle wijngaarden biologisch verbouwd wordt, groeit het aandeel PIWI soorten in alle wijnregio’s. Wijnboeren werken er al jaren mee, vooral in de Steiermark waar jaarlijks een grote hoeveelheid regen valt. Door heel Oostenrijk leveren de nieuwe soorten imposante wijnen op, die hoog scoren bij internationale biologische- en PIWI-wijn evenementen.

Een kenmerkend smaakprofiel met herkenbare referenties

Als regel hebben de PIWI-soorten hun eigen unieke smaakprofiel. Echter, vaak lijkt dat op bekende druivensoorten, waardoor deze wijnen makkelijker in de markt liggen. Souvignier Gris bijvoorbeeld doet denken aan Pinot Gris. Blütenmuskateller en Muscaris hebben duidelijk herkenbare nootmuskaat en citrus noten. Rathay wordt graag gebruikt in een blend vanwege zijn stevige body en attractieve tannines, terwijl Roesler met zijn kruidige, donkere fruit meer en meer als cepage wordt gebruikt.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *