De wijnoogst van 2018: de hitte de baas

De vroegste oogst sinds de moderne Oostenrijkse wijnbouw leverde een volume op van 2.75 miljoen hectoliter en overtrof hiermee het volume van 2017, wat al bovengemiddeld was. En er worden wederom wijnen van goede tot uitmuntende kwaliteit verwacht.

© AWMB/Marcus Wiesner

Een groeicyclus waar uitdagingen schering en inslag zijn
Na een warme januari, waren februari en maart koel, waardoor de ranken pas laat uitliepen. Een positief effect hiervan was dat de late vorst geen bedreiging vormde in 2018. De tweede warmste lente sinds het begin van de weerstatistieken, veroorzaakte een vroege bloei. Behalve een paar buien in juni en wat onweer in midden juli, was de zomer ook zeer droog.

Het aanhoudende hete en droge weer leidde tot de vroegste oogst sinds mensenheugenis. Direct in het begin van de meteorologische herfst regende het veel. Gelukkig was de rest van september en oktober mild en zonnig zodat de oogst gewoon kon doorgaan.

Sommige wijnboeren kozen ervoor om heel vroeg te beginnen met de oogst, terwijl andere producenten wachtten. In beide gevallen was nauwkeurige selectie noodzakelijk op plaatsen waar botrytis vroeg was verschenen. Dit leidde tot grote volume verliezen in Riesling wijngaarden in Niederösterreich.

Witte wijnen in 2018: volrijp en eerlijk
In het algemeen laten de witte wijnen van 2018 een hoge mate van rijpheid zien en het oogstvolume is goed boven het gemiddelde. Er kunnen zeker verdere parallellen getrokken worden tussen 2018 en 2015 (met een vergelijkbare oogst).

En gelukkig kan nu al voorspeld worden dat de grote witte wijnen geen problemen zullen ondervinden van het ongewoon warme weer tijdens de groeicyclus. De Oostenrijkse wijnboeren hebben lering getrokken uit de recente warme jaren en waren daardoor in staat de zonnestraling en daaruit resulterende tannine overschotten te pareren. In het algemeen liggen de zuurwaarden iets lager dan in 2017, hoewel dat de zintuigen niet direct opvalt bij Grüner Veltliner en Riesling. Er bestaat geen twijfel: er zullen zeker bottelingen zijn van deze variëteiten die de hoge standaard van het vorige wijnjaar evenaren en niets te wensen overlaten voor wat betreft soortspecifieke smaak en aroma’s.

De aromatische soorten zoals Sauvignon Blanc en Gelber Muskateller lijken iets lichter te zijn dan vorig jaar, waarmee ze een uitzondering op de regel vormen. De wijnen uit de Pinot familie zijn heerlijk en laten zeer goede harmonie en balans zien. Ook de “exoten” binnen de Oostenrijkse wijn zoals Roter Veltliner (die tamelijk goed tegen zonlicht kan vanwege z’n donkere pigmentatie), Zierfandler en Rotgipfler doen het goed.

Een geweldig jaar voor rode wijn
Er heerst euforie bij de Oostenrijkse rode wijn producenten. In het algemeen gesproken bereikten alle druiven een zeer hoog niveau van rijpheid en zijn de wijnen zijn nogal donker van kleur (nog donkerder dan in 2017), heel krachtig en geconcentreerd. Maar ze hebben ook een fluwelige ondertoon van tannine en mooie zuurtjes, waardoor ze voldoende ruggengraat en balans krijgen.

Uitstekende resultaten worden verwacht voor zowel de origineel Oostenrijkse variëteiten Blaufränkisch, Zweigelt en Sankt Laurent, als voor de Franse globetrotters Cabernet, Merlot en Syrah. Met de onbetwistbaar uitmuntende rode wijn jaren 2015 en 2017 – evenals het iets mindere maar evengoed imposante 2016 –kunnen we zelfs spreken van een kwartet van uitzonderlijk veelbelovende wijnjaren.

Om iets te kunnen zeggen over de dessertwijnen is het nog wat vroeg, maar het lijkt erop dat zowel robuuste Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese gemaakt zal worden evenals pittige Eiswein.


Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *