Na elke winterse periode zijn verse asperges een bijzonder welkome lentegroet. En als naast de asperge ook nog een bijpassende wijn wordt gedronken, dan is het dubbel genieten.
Aspergewijn
De zachte en fijne aroma’s van de asperge roepen associaties op met de frisse geur van jonge witte wijnen. Wie “aspergewijn” zegt, denkt vaak aan een fris geurende, licht prikkelende lentewijn van de nieuwe oogst. En zit daarbij meteen op het verkeerde spoor! Want in de meeste gevallen zijn vollere, iets krachtigere en ook gerijpte wijnen een optimale partner van deze jonge groente. Het ideale samenspel tussen wijnen en de verschillende bereidingswijzen van asperges is vele malen complexer. Een nadere verkenning rond dit thema is echter alleszins lonend. Want het genot van het eten van asperges met een passende wijn wordt daardoor aanzienlijk verhoogd.
Het ABC van de aspergewijn
- Witte wijn: met een enkele uitzondering is aspergewijn wit
- Droog: in de regel zijn aspergewijnen droog
- Body: aspergewijnen vragen een iets vollere smaak, maar niet teveel alcohol
- Rijpheid: veelal passen wijnen met 2 à 3 jaar rijping beter dan jonge wijnen
- Zuurgraad: de zuren moeten elegant, ingebonden en zacht zijn
- Aroma: meestal zijn neutrale geuren te prefereren – geen Botrytis!
- Hout: een hint van houttonen, alleen bij speciale recepten zoals met Hollandaise saus
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at