Jonge groente en Oostenrijkse wijn: een hemelse combinatie. De bijgerechten zijn de nieuwe sterren op het bord. Ingrediënten zoals groente, kruiden en peulvruchten nemen in vliegende vaart de keuken over. Wijnen uit Oostenrijk zijn de ideale keuze om vegetarische en vegane gerechten te begeleiden.
Speciaal fruitige witte wijn, Sekt en droge rosé springen eruit als all-rounder. TIP: licht gekoelde, klassiek uitgebouwde rode wijnen doen het fantastisch bij een groentestoofpotje.
De bereidingswijze
De waardering voor seizoensgroente en de vele manieren waarop deze kan worden bereid in de keuken, wint steeds meer aan populariteit bij zowel topchefs als amateurkoks. Iets wat we daarbij goed in ‘t oog dienen te houden, is dat elke bereidingswijze vraagt om een andere wijnkeuze. Of de groente rauw, geroosterd of in een romige saus worden opgediend is daarbij een belangrijke factor. Oostenrijkse wijn is door haar complexiteit en diversiteit een fascinerende partner bij deze nieuwe kijk op groentegerechten.
Rauwkost/Salades
Knisperende, groene smaken gaan goed samen met jonge, frisse wijnen. Hierbij is het belangrijk dat de zuurgraad in balans is zodat er geen scherp of bitter effect ontstaat. Frisse, lichte witte wijnen zijn altijd de beste keuze bij salades.
Gesmoord
Stoofpotjes met peulvruchten, paddenstoelen en sauzen met hartige kruiden kunnen een zwaardere en zelfs rijpere witte wijn hebben maar ook een fruitige rode wijn.
Gegrild
Voor gegrilde groenten met een licht geroosterd aroma is een lichte, droge rode wijn of een fruitige rosé een goede keuze.
Gestoomd of gekookt
Aromatische witte wijnen met een licht zuurtje zoals Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Roter Veltliner, passen uitstekend bij de delicate smaak van gestoomde groentegerechten. Hierbij kun je zelfs een Oostenrijkse Sekt proberen.
De perfect passende wijn
Rood: fruitig, klassiek
Droge, klassiek uitgebouwde rode wijnen zoals Sankt Laurent uit de Termenregion, of een licht gekoelde Zweigelt uit Neusiedlersee regio passen prima bij het licht geroosterde aroma van gegrilde groente. Een zwaardere, fruitige Blaufränkisch uit Eisenberg wordt vaak geserveerd bij een stoofpotje van peulvruchten en knolgewassen. Een klassieke Pino Noir, wellicht uit Niederösterreich of Wenen harmonieert mooi met eekhoorntjesbrood (gesmoord, geroosterd of met pasta). Een vuistregel is: hoe kruidiger of donkerder de saus is, hoe intenser de bijpassende wijn moet zijn.
Wit: aromatisch tot gerijpt
Knisperende salades gaan mooi samen met goede, frisse, lichte witte wijnen zoals Grüner Veltliner uit het Weinviertel of een fruitige Sauvignon Blanc uit de Südsteiermark. Als je gestoomde groente serveert, kun je het beste kiezen voor een witte wijn met delicate aroma’s. Denk dan aan een Roter Veltliner uit de Wagram bijvoorbeeld. Bij groente die een zoetje heeft zoals wortelen en pompoen, past een friszuur en fruitig aroma zoals een Muskateller uit Vulkanland Steiermark of een Gemischter Satz uit Wenen. Bitterzoete groente zoals radicchio of witlof, passen bij wat zwaardere witte wijn met een zoetje, wellicht een Rotgipfler uit de Thermenregion of een rijpere Riesling.
Rosé & Orange wijnen: fruitbommen
Intens smakende kool bevat veel proteïne en kan makkelijk wijnen verdragen met evenwichtige tannines. Rosé van Blaufränkisch, Zweigelt of Cabernet Sauvignon zijn ideaal in dit geval, maar ook bijvoorbeeld Orange-wijnen passen goed. Gegrilde groente, denk nu aan courgette, paprika en aubergine, worden vaak genoten met een glas rosé of rosé Sekt. In het algemeen is een rosé een goede keuze bij een groentegerecht dat geserveerd wordt met een lichte kaas, roomkaas of een milde geitenkaas. Ook is rosé een prima alternatief voor een licht gekoelde rode wijn, speciaal bij Mediterrane groentegerechten zoals risotto, pasta met verse kruiden en lichte groentesauzen.
Een bubbeltje is altijd een goed keuze
Oostenrijkse Sekt of Frizzante is het perfecte gezelschap bij zo’n beetje alle groentegerechten. Het koolzuur werkt als prikkelende smaakversterker en brengt de fijne aroma’s van het gerecht naar voren. Sommige groente vraagt om een droge, andere om een rosé Sekt of Frizzante.
Lees het originele bericht op www.oesterreichwein.at