Als je denkt aan wijn uit Oostenrijk, denk je sinds kort ook steeds meer aan wijn uit Karinthië.
Voor een lange tijd werden de Kärnter wijnen vergeten, echter sinds 40 jaar zijn de wijnstokken in het Lavanttal/Karinthië weer beginnen te wortelen.
Maar hoe was de geschiedenis nu echt? De tentoonstelling in het Museum in Lavanthaus in Wolfsberg, Karinthië, geeft u onverwachte antwoorden.
Volgens diverse documenten was al meer dan 1.000 jaar geleden wijnbouw in het Lavanttal. Door middel van historisch onderzoek is bewezen dat in de 17de eeuw 400Ha. wijngaarden in het Lavanttal bewerkt werden. Na de Gouden eeuw werd het steeds stiller met de wijnbouw in dit gebied, totdat de verspreiding van de ziekte ‘Falschen Mehltaus’ in 1883 een einde maakte aan de wijnbouw. Maar in 1970 werd opnieuw begonnen met de aanplant van diverse druivenrassen. Heden ten dagen zijn de Lavanttaler wijnen een ‘Geheimtip’ voor de kenners.
Na de oude ontdekkingen laat men de activiteiten in de wijngaard zien. Een ‘zingend wijnvat’, een reis door de wereld van aroma’s en een presentatie van beeldende kunst ronden het onderwerp Wijn harmonieus af.
Op uitnodiging van Erwin Gartner, een van de initiatiefnemers van deze tentoonstelling, hebben wij het Museum im Lavanthaus bezocht.
Bent u in Karinthië of in de Süd Steiermark dan is een bezoek zeker de moeite waard. U kunt deze expositie nog bezoeken tot 30 oktober op dinsdag t/m zondag tussen 10.00 – 17.00 uur in het MUSEUM IM LAVANTHAUS, Wolfsberg.
Voor meer informatie kijk op: www.museum-lavanthaus.at of neem contact met ons op.