De Wachau is nu ook een DAC regio!
Een verandering die al lang verwacht werd, is nu officieel gemaakt. De Wachau is Oostenrijks nieuwste en daarmee de 15e DAC wijnregio.
Een heldere focus op herkomst
Districtus Austriae Controllatus (DAC) is een wettelijk bepaalde vaststelling van herkomst voor regionaal typische Qualitätswein uit Oostenrijk. Wachau DAC wijnen zijn er op drie niveau’s, namelijk Gebietswein, Ortswein en Riedenwijn. Met een bijzondere overeenkomst: de wijnboeren zullen uitsluitend met de hand oogsten!
Gebietswein
In deze categorie zijn 17 traditionele druivenrassen goedgekeurd. De verscheidenheid loopt van Grüner Veltliner en Riesling tot Muskateller en Sauvignon Blanc tot Pinot Noir en Sankt Laurent. Gemischter Satz en cuvées zijn ook toegestaan. Deze wijnen zullen op het etiket de naam van de regio dragen, samen met “DAC”. Druiven uit de gehele Wachau mogen gebruikt worden.
Ortswein
Hier gaat het voor de Wachau om 22 aangewezen dorpen. Het gaat om 9 goedgekeurde druivenrassen, namelijk: Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc en Traminer. De wijnen mogen maar uit één druivensoort bestaan.
Riedenwein
Bij het topniveau, de Riedenwein, zijn alleen de meest beroemde druivenrassen goedgekeurd, namelijk de Grüner Veltliner en de Riesling. Deze druiven dienen geoogst te zijn in 157 duidelijk gedefinieerde wijngaarden (Rieden). Wachau DAC wijnen die de indicatie van een Ried dragen, mogen op geen enkele manier verrijkt of gechaptaliseerd worden (chaptaliseren is het toevoegen van suiker aan nog niet vergist druivensap) en mogen ook nauwelijks of geen houtsmaak hebben.
Steinfeder, Federspiel en Smaragd blijven ook in gebruik
In de 80-er jaren zijn door Vinea Wachau de niveau’s Steinfeder, Federspiel en Smaragd in het leven geroepen. Het onderscheid wordt hier gemaakt op grond van het natuurlijke alcoholgehalte van de meestal witte wijnen. Deze bekende en waardevolle classificatie blijft behouden binnen het nieuwe DAC systeem.
Samenvatting: Wachau DAC
Niveau’s en toegestane druivenrassen:
- Gebietswein: Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc, Traminer, Frühroter Veltliner, Müller-Thurgau, Muskat Ottonel, Roter Veltliner, Gemischter Satz, Pinot Noir, Sankt Laurent, Zweigelt, of cuvées daarvan
- Ortswein: Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Neuburger, Muskateller, Sauvignon Blanc of Traminer
- Riedenwein: Grüner Veltliner, Riesling
- De categorieën Steinfeder, Federspiel en Smaragd blijven in gebruik.
Productie en smaakprofiel:
- Handmatige oogst is verplicht voor alle niveau’s
- Ortswein: bijna geen of geen houtsmaak proefbaar
- Riedenwein: chaptalisation is verboden, bijna geen of geen houtsmaak proefbaar.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at