VREUGDE OVER DE KWALITEIT VAN DE WIJN NA EEN JAAR VOL UITDAGINGEN
Het wijnjaar 2022 stelde behoorlijk wat eisen aan het werk van de wijnboeren. Aanvankelijk leek het erop dat het een jaar met grote droogte zou worden. Er waren gelukkig sporadisch enkele regenbuien, echter niet altijd op het juiste moment. Met veel inzet en precisie werk, konden de wijnboeren uiteindelijk toch rijpe en uitgebalanceerde fris fruitige witte wijnen produceren. De rode wijnen zijn uitstekend te noemen: ze overtuigen door kracht, structuur en zachte tannine.
Afhankelijk van druivensoort en regio is jaargang 2022 ietwat onderscheidend in vergelijk tot bijvoorbeeld 2021. In totaliteit zijn de Oostenrijkse 2022 wijnen van uitgesproken rijpheid, fijne fruitigheid en harmonische zuren. Kenmerkend voor 2022 was de intense hitte en droogte met name tijdens de zomer. Regenbuien net voor de oogst zorgden niet alleen voor de broodnodige verkoeling, maar versnelden ook het rijpingsproces van de druiven. Snel handelen was op dat moment het devies. Met een oogstvolume van 2,5 miljoen hectoliter ligt dit iets hoger dan het langjarig gemiddelde van 2,4 miljoen hectoliter.
Niederösterreich: druivensoort typische witte-, en heel rijpe rode wijnen.
De rijpe witte wijnen hebben fijne fruitaroma’s met iets minder zuren dan voorafgaande jaren. Krachtige “Lagen”- en Reserve wijnen konden eveneens worden geproduceerd. De soort typische kenmerken van de belangrijkste druivensoort de Grüner Veltliner komen nadrukkelijk naar voren. Dit geldt eveneens voor de Riesling en de Burgunder soorten. Ook de aromatische soorten zoals de Sauvignon Blanc, de Muskateller en Traminer alsook de regionale specialiteiten Roter Veltliner, Zierfandler en Rotgipfler presenteren zich overtuigend. In Carnuntum en in het zuidelijk deel van de Thermenregio zijn bovendien zeer krachtige rode wijnen met een uitgewogen structuur en uitgerijpte tannine ontstaan. Voor de Kerstdagen konden ook nog zeldzame Eisweinen worden geoogst .
Burgenland: krachtige rode- en zoete wijnen met duidelijk herkenbaar fruit.
De witte wijnen hebben uitgesproken fruittonen en heldere soort kenmerken. Met name Chardonnay en Weissburgunder springen hierbij in het oog. De vooruitzichten voor een uitstekende rode wijn jaargang zijn zeer gunstig: men verwacht krachtige, donkere en geconcentreerde rode wijnen met een fijne structuur en rijpe tannine. Daarmee zijn ook gelijktijdig de voorwaarden geschapen voor kwalitatief hoogstaande Rosé wijnen. Veelbelovend zijn bovendien de edelzoete wijnen: zowel in de Seewinkel als ook in Rust ontstond een mooie Botrytis rotting die basis is voor sappige “Prädikats” wijnen met duidelijk herkenbare fruittonen. Enkele ijskoude nachten in december maakten bovendien de oogst van Eisweinen mogelijk.
Steiermark: harmonische witte wijnen met fijne fruittonen en uitgesproken Schilcher.
In alle drie de wijnbouwgebieden in de Steiermark hebben zich witte wijnen ontwikkeld die niet alleen vol van smaak en krachtig zijn, maar die zich tevens kenmerken door hun finesse en structuur. Zelfs de “Jung” wijnen zijn rond en harmonisch. De inmiddels tot hoofdsoort opgeklommen nummer 1, de Sauvignon Blanc is buitengewoon goed gelukt. Maar ook de Gelber Muskateller, Morillon, Weissburgunder en Welschriesling evenals de Traminer uit het Vulkanland geven reden tot vreugde. In de West-Steiermark laten de Schilcher wijnen een heldere textuur en uitgesproken fruittonen van rode bessen zien.
Wien: ronde en uitgewogen Gemischte Sätze.
Ook in de Weense wijngaarden op de Nussberg, in Grinzig en Neustift evenals op de Bisamberg en in Mauer had de opbrengst een perfecte suikerrijpheid en een iets geringere zuurgraad. Er zijn ronde en uitgebalanceerde Wiener Gemischter Satz wijnen ontstaan evenals uitgewogen zeer fruitige Riesling wijnen. Ze bieden al eerder drinkgenot in vergelijk tot voorafgaande jaren.
Bergland: rijpe wijnendie eerder harmoniëren, goede PIWI’s.
In Kärnten, Voralberg en Tirol is men blij met een gelukte jaargang. Gunstige omstandigheden zorgden voor positieve resultaten zowel voor witte- als ook rode wijnen. In Oberösterreich was het veelvuldig uitselecteren en plukken van de druiven noodzakelijk om tot een kwalitatieve oogst te komen. Opnieuw goed was het resultaat van de opbrengst van de PIWI druivensoorten.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at