Oostenrijkse rosé heeft een specifieke en unieke balans van fruit, kracht en frisheid. Deze combinatie doet het niet alleen uitstekend als aperitief of bij een avondje op ’t terras, maar is ook een prima keuze bij allerlei gerechten.
Op zoek naar pittige zuurtjes? Neem dan een Schilcher rosé! Gemaakt van de Blauer Wildbacher en vroeger bekend als een rustieke boeren wijn, maar nu uitgegroeid tot een frisse, fruitige wijn met aroma’s van aardbeien, rode bessen en frambozen. Ook vlierbessen en cassisaroma is gangbaar. Dit alles omringd door verkwikkende zuren.
Het wijngebied waarin de Blauer Wildbacher wordt aangebouwd stond voorheen bekend als Weststeiermark. Sinds 2017 bestaat echter de Schilcherland DAC. Onder deze DAC mogen alleen kwaliteitswijn als Schilcherland DAC Klassik of Schilcherland DAC verkocht worden wanneer ze uit 100% Blauer Wildbacher als rosé gemaakt zijn.
De druiven moeten met de hand geoogst zijn en de wijn mag uitsluitend in glazen flessen met kurk, schroefdop of glasdop verkocht worden. Aanduiding van de wijngaard (Ried) is eveneens verplicht, om wijnen van een enkele wijngaard te onderscheiden van wijnboeren of fantasienamen.
Een Schilcherland DAC Klassik is een droge rosé, met een alcoholpercentage tussen 11% en 12%. Een Schilcherland DAC heeft vergelijkbare aroma’s, maar is intenser van smaak en heeft een alcoholpercentage van minstens 12%.
De naam Schilcher komt van “schillern”; schitteren. De wijn heeft een schitterende oranje-rose kleur en werd voor het eerst genoemd in 1580 in de kelderboeken van de Weststeiermark.