Wijnjaar 2018

Overvloedige rijpheid en vroege oogst

De Oostenrijkse wijngaarden hebben de enorme hitte en het vochtgebrek van het jaar 2018 merendeels goed doorstaan. Het gevolg is één van de vroegste oogsten sinds tientallen jaren. De druiven zijn ook bijzonder rijp door de aanhoudende hoge temperaturen en dit zal leiden tot beduidend hogere alcoholgehaltes en een lagere zuurgraad in de wijn. Het verwachte volume ligt net boven het gemiddelde en wordt geschat op ongeveer 2.6 miljoen hectoliter.

Ein Bild zeigt weiße Trauben am Stock in Wien Nußdorf, © ÖWM/Marcus Wiesner© ÖWM/Marcus Wiesner

Gedurende het jaar…

De druiven liepen dit jaar later uit dan gewoonlijk. Dat kwam goed uit omdat ze daardoor minder te lijden hadden van de vorst. De hittegolf begon net na het uitlopen in april/mei en zorgde voor de vroegste bloei ooit. In de meeste wijngebieden kwam de bloei in mei tot een einde, wat een voorsprong van 2 tot 3 weken betekende in vergelijking met andere jaren.

Na een paar flinke buien startte de wijnbouw, net als andere landbouwsectoren, in een warme, droge zomer. Droogte en lange periodes van temperaturen boven de 30 graden Celcius betekenden voor nieuw aangeplante wijngaarden veel stress. Waar mogelijk en beschikbaar werd irrigatie ingezet en al het mogelijke gedaan om de moeilijke condities het hoofd te bieden. Delen van jonge wijngaarden moesten veel te vroeg worden geoogst om de gezondheid van de plant te waarborgen.

In veel regio’s kwam plaatselijk zeer zware regenval, onweer en zelfs hagel voor. Maar er was ook sprake van ernstige schade door droogte in de regio’s waar bijna geen regen viel. In die regio’s zullen de volumes wat lager liggen. Als gevolg van de droogte en de snelle rijping, was er nauwelijks sprake van schimmelziektes.

De oogst is al begonnen!

Vanwege de vroege rijping is de oogst rond de Neusiedlersee al begonnen. En ook in andere gebieden begint men te plukken. In veel regio’s van Niederösterreich begint de pluk in de laatste week van augustus. In de rodewijn-gebieden van Mittelburgenland, Südburgenland en de Steiermark wordt in de eerste week van september gestart.

Wijnjaar 2018 in een notendop

  • Een heel warm jaar met één van de vroegste oogsten in tientallen jaren.
  • Hoger alcohol percentage, lagere zuurgraad.
  • Enkele kleine hagelstormen, bijna geen schimmelziekten.
  • Verwacht oogst-volume 2,6 miljoen hectoliter (gemiddelde over afgelopen 15 jaar is 2,4)
  • Niederösterreich/Wenen: goed volume, zeer goede kwaliteit.
  • Burgenland: goed volume, zeer goede kwaliteit en mogelijk bijzonder goede rode wijnen.
  • Steiermark: zeer goed volume, zeer goede kwaliteit.

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *