De nieuwe herkomst classificatie voor de Steiermark

Begin juli 2018 hebben vertegenwoordigers van het Regionale Wijn comité en Wijn Steiermark een historische persconferentie gehouden. Er werd aangekondigd dat vanaf wijnjaar 2018 een nieuwe herkomstclassificatie geldt die overeenkomt met de 3 wijnbouwgebieden van de Steiermark, namelijk Südsteiermark DAC, Vulkanland Steiermark DAC en Weststeiermark DAC.

© ÖWM/Anna Stöcher

Focus op de herkomst

De nieuwe herkomstclassificatie (DAC) werd gepresenteerd en uitgelegd door een aantal invloedrijke mensen in de wereld van wijn. Gesteld werd dat het, om de Steiermark met haar 3 wijnbouwgebieden succesvol te positioneren voor de toekomst, noodzakelijk is om de “unique selling points” te benadrukken evenals de bijzondere aard van de regio. In de wijnindustrie is herkomst het belangrijkste element waarmee wijnboeren zich kunnen onderscheiden van de concurrentie om zodoende hun wijn succesvol te kunnen vermarkten.

 

Drie niveau’s: Gebietswein – Ortswein – Riedenwein

Om dit te kunnen bewerkstelligen hebben een aantal mensen met verantwoordelijke posities in de wijnindustrie, in de afgelopen maanden een uniek DAC-systeem voor de Steiermark ontwikkeld. Het resultaat is een piramide van herkomst, die uit 3 lagen bestaat zijnde Regionale wijn, Ortsweine (wijn uit dorpen) en de Riedenwein (wijn uit een bepaalde wijngaard). Dit geheel doet daadwerkelijk recht aan de huidige kwaliteitsstandaard van wijn uit de Steiermark en zal ervoor zorgen dat de kwaliteit zich in de toekomst nog sneller ontwikkelt.

Het DAC-systeem benadrukt het specifieke en unieke karakter van wijn uit de Steiermark. De traditionele verscheidenheid aan druivenrassen blijft behouden, waarbij op het niveau van Ortswein en Riedenwijn, de focus ligt op de lokaal veel voorkomende variëteiten. De tijdlijn voor het commercieel vrijgeven van wijn is gesteld op 1 maart of 1 mei, zodat met name de Ortswijn en Riedenwijn voldoende tijd krijgt om hun typische herkomstgerelateerde karakter en volledige potentieel te ontwikkelen.

Het regionale wijn comité zou graag voor de oogst van 2018 de nieuwe herkomstclassificatie invoeren, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij het Ministerie wat officieel toestemming moet geven. Als deze herkomstclassificatie wordt ingevoerd, komt daarmee het aantal DAC wijnbouwgebieden in Oostenrijk op een totaal van 13. 

Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *