Vievinum 2018

Van 9 t/m 11 juni vond in Wenen de tweejaarlijkse wijnbeurs Vievinum plaats. Voorafgaand aan de officiële opening van de beurs, was er op vrijdag een proeverij van de beste Sauvignons Blancs en Burgundersoorten uit Oostenrijk. Tijdens deze ‘flightverkostung’ hebben we kunnen genieten van meer dan 100 wijnen uit actuele jaargangen van de druivensoorten Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay, Pinot Noir en St. Laurent. Top wijnen die de concurrentie met de rest van de wereld zeker aankunnen.

Op zaterdag op weg naar de prachtige zalen van de Hofburg waar  550 Oostenrijkse en een klein aantal Zwitserse wijnboeren aanwezig warenom hun wijnen te presenteren. Van de 15 wijnboeren welke VvOW in het assortiment heeft, waren er 13 wijnboeren aanwezig, welke wij natuurlijk allemaal bezochten. Notitieboek in de aanslag, want alles moest natuurlijk genoteerd worden. Deze eerste dag hebben wij ons geconcentreerd op de witte wijnen uit 2017. Het beloofd een mooi wijnjaar te worden met volle krachtige wijnen. In de middag nog een workshop Leithaberg – Eine Frage der Lage. Hier werd weer eens duidelijk wat de invloed van de bodem op de smaak van de wijnen is. De eerste dag van de beurs werd afgesloten met de “BIG AUTRIAN WINE PARTY” in de schitterende Kursalon Vienna. Het was een onvergetelijke avond met goede muziek, culinaire specialiteiten, leuke mensen en fantastische wijnen.

De tweede beursdag, welke we gebruikte om de nieuwe rode wijnen te proeven werd door ons afgesloten met een bezoek aan Stift  Klosterneuburg alwaar wij, op het terras van der Sala Terrena, onder genot van een glas Mathaï sekt en een lekker hapje werden verwelkomt door Wolfgang Hamm, Heinz Hausgnost en Günther Gottfried. Hierna werden wij verrast  door een rondleiding in de kelders van het weingut door de heer Günther Gottfried, Kellermeister. Uit het vat proefde we de nieuwe Grüner Veltliner Reserve en de Weissburgunder Reserve.  Wat een beleving! De aansluitende rondleiding naar ‘des Kreuzgangs mit dem berühmten Verduner Altar’ was indrukwekkend. Onder het genot van een heerlijk diner en de wijnen van Stift Klosterneuburg werden de afgelopen dagen nog eens  met een selecte groep internationale gasten geëvalueerd.

Dag 3 stond in het teken van nieuwe ontdekkingen. In het bijzonder waren wij verrast door enkele orange wijnen. Dit zal in de komende jaren zeker een thema worden. Wijnen met een verhaal, biologisch en op een traditionele manier (bv in klei amphore) gemaakt met minimale toevoegingen. De workshop ‘Charakter Weingüter Steiermark – neues Entdecken, ungemein spannende Weine erleben’ was zeer boeiend en inspirerend.

Wij hebben hard gewerkt, heel veel mooie wijnen geproefd en genoten van de prachtige ambiance en het enthousiasme en de trots waarmee de wijnboeren hun wijnen presenteerden. Het beloven weer prachtige wijnen te worden. Wij hebben al enkele juweeltjes uit het vat mogen proeven. Helaas zijn deze drie dagen heel snel voorbij gegaan en rest ons slechts het wachten op de volgende Vievinum. Gelukkig kunnen wij in de tussentijd genieten van al het moois dat de wijnproducenten ieder jaar weer maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *