Sekt g.U. wordt vervangen door Sekt Austria
Deze aanpassing betekent een belangrijke wijziging voor Oostenrijks’ mousserende wijnen. Vanaf nu mag Sekt met een beschermde herkomst (Sekt g.U. (geschützter Urspungsbezeignung)) alleen verkocht worden in samenhang met de term “Sekt Austria, Sekt Austria Reserve. of Sekt Austria Grosse Reserve”. Het doel van deze stap is zeker te stellen dat de 100% Oostenrijkse herkomst van deze Sekt (druiven uit Oostenrijk en tot Sekt gemaakt in Oostenrijk) duidelijker wordt gecommuniceerd. Oostenrijkse Sekt is duidelijk herkenbaar aan de rood-wit-rode banderol bovenop de fles.
Op Sekt Austria is strikte regelgeving van toepassing, gebaseerd op de regels die gelden voor de beste mousserende wijnen ter wereld. Bijvoorbeeld: Sekt Austria moet minstens 9 maanden op gist gerijpt zijn; de Reserve minstens 18 maanden en de Grosse Reserve minsten 36 maanden (voorheen was dit 30 maanden). Voor de Reserve en Grosse Reserve moet met de hand geplukt zijn. Terwijl de druiven voor Sekt Austria en Sekt Austria Reserve uit een enkele federale regio moeten komen, dienen die voor de Grosse Reserve geoogst te worden in een enkel dorp of een enkele wijngaard.
FEITEN
Sekt Austria
- Vanaf nu wordt Oostenrijkse Sekt met een beschermde herkomst (Sekt g.U.) exclusief gebruikt met de volgende classificaties:
- Sekt Austria
- Sekt Austria Reserve
- Sekt Austria Große Reserve
- 100% van de druiven moet uit Oostenrijk komen
- Sekt Austria & Sekt Austria Reserve: uit één Oostenrijkse federale regio
- Sekt Austria Große Reserve: uit één dorp of wijngaard
- Makkelijk te herkennen aan de rood-wit-rode banderol bovenop de fles
- Strikte productieregels zoals:
- Handgeplukt voor Reserve en Große Reserve
- Große Reserve: de rijpingsperiode is 36 maanden geworden.