“Kristalheldere wijnen van perfecte druiven” is de samenvatting van de oogst van 2021. Een jaar waar we nog vele jaren van zullen horen. Een prachtige herfst zorgde voor evenwichtige, elegante witte wijnen met een diepe fruitigheid en pittig frisse structuur, evenals opwindende, krachtige rode wijnen in alle Oostenrijkse wijngebieden.
Een latere knopvorming beschermde tegen late vorst
Na een droge winter volgde een late, koele lente die de knopvorming vertraagde, waardoor er geen schade was van late vorst. De vroege zomer was heet en zonnig met enkele serieuze hagelbuien. Vanaf september was er de ideale combinatie van warme, zonnige dagen en koele nachten. In het algemeen was er sprake van een lange groeiperiode. Ook de oogst kon plaatsvinden onder perfecte condities.
Het geschatte oogstvolume is 2,4 miljoen hectoliter, gelijk aan het 5-jarig gemiddelde. Dit is iets om te vieren, omdat de rest van Europa wat minder succesvol was in 2021. In de grote wijnproducerende landen was bijna overal sprake van kleinere oogstvolumes, hoofdzakelijk veroorzaakt door late vorst.
NIEDERÖSTERREICH: Briljant in wit en rood
Van de Wachau tot Carnuntum en van het Weinviertel tot de Thermenregion, zijn wijnmakers bijzonder trots op hun heerlijke harmonieuze witte wijnen, die hun intensiteit te danken hebben aan de lange groeiperiode. Dit resulteert in een hoge suiker rijpheid, waardoor wijnen zijn ontstaan die veelal vol zijn van smaak en bijtend fris, met een buitengewone variëteit aan aroma’s en frisse zuren. De lange groeiperiode is bijzonder goed geweest voor de Grüner Veltliner, het vlaggenschip van Niederösterreich. De obligate peper aroma’s zijn aanwezig, maar daarnaast proef je ook duidelijk steenfruit en is er een zacht, romig mondgevoel. De Rieslings zijn veelbelovend en zullen waarschijnlijk richting lichter fruit gaan; meer perzik dan abrikoos.Even indrukwekkend zijn de volrijpe, krachtige Sauvignon Blancs en Chardonnays om nog maar te zwijgen van de extreem aromatische Muskateller. We kunnen ook hoge verwachtingen hebben van de Roter Veltliners uit de Wagram, evenals van de specialiteiten van de Thermenregion, zoals Rotgipfler en Zierfandler.
Analyses laten zien dat de zuren beduidend hoger zijn dan in voorgaande goede wijnjaren. Echter, het gaat hoofdzakelijk om wijnzuren en niet om appelzuren. Daardoor lijkt het zuur niet scherp of onrijp, maar harmoniseert het met het algehele karakter van de wijnen.
In de Thermenregion en Carnuntum zijn buitengewone rode wijnen geproduceerd van alle druivensooren en alle lagen van rijpheid. De late oogst en lange groeitijd waren bijzonder goed voor de delicate Pinot Noir en St. Laurent druiven, die dit jaar geen problemen ondervonden van voortijdige suiker rijpheid of rotting. Net zoals de witte Riedenwein en de Reserves wordt een uitstekende structuur verwacht en een goed rijpingspotentieel.
Bij de zoete wijnen kon weer Eiswein gemaakt worden; voor het eerst in jaren. In het Weinviertel, vond de oogst plaats net voor en net na de Kerst. In het Kamptal, Kremstal en de Wagram tussen 12 en 16 januari 2022.
Wenen: Geweldige GEMISCHTER SATZ
De wijnoogst in Wenen liet vergelijkbare goede resultaten zien. We kunnen een zeer sterke Gemischter Satz verwachten van de Nussberg, Bisamberg en Maurerberg, en de Grüner Veltliner zal waarschijnlijk ook exceptioneel goed zijn. In 2021 hebben de Rieslings van de gekende Döblinger en Maurer Rieds wederom hun plaats bij Oostenrijks elite wijnen verdiend. Wat bijzonder opvalt is dat zelfs wijnen van het instapniveau een bijzonder hoge kwaliteit hebben.
OPTIMALE CONDITIES IN BURGENLAND
Na een prachtige herfst en de meest late oogst in vele jaren, zijn de wijnboeren in Burgenland ook verheugd over de excellente kwaliteit van hun jonge wijnen. De witte wijnen combineren frisheid en vitaliteit met een diepe, kristalheldere fruitigheid, terwijl een hoog niveau van rijpheid en een fris zuurtje het mooi completeert. Echter, de Pinot Blancs en Chardonnays van de Leithaberg zijn niet de enige wijnen die veel genot zullen brengen.
De rode wijnen profiteren ook van deze optimale omstandigheden, speciaal de twee vlaggenschepen Zweigelt en Blaufränkisch. De lange groeiperiode en de late oogst, niet te vergeten de analytische gegevens, beloven een rode wijn van hetzelfde kaliber als in 2019, met een elegante structuur en duidelijk gedefinieerde fruitigheid op de voorgrond ondanks een hoge mate van rijpheid. Sommige wijnboeren geloven zelfs dat ze de meest veelbelovende rode wijn in tijden in het vat hebben; wijnen die concurreren met de exceptionele oogstjaren 2011 en 2017. Ook de Franse druivensoorten, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc verdienen de aandacht dit jaar.
Na de lange, droge herfst vormde zich in november een mooie Botrytis cinerea, waardoor de wijnboeren in Seewinkel en aan de westzijde van de Neusiedlersee rond Rust gezegend werden met hoge kwaliteit dessertwijnen die veelbelovend zijn.
STEIERMARK: kleine volumes, grote wijnen
Net als elders bloeiden de wijnranken relatief laat in de Steiermark. De langverwachte neerslag die uiteindelijk in mei viel was niet voldoende om de droge winter en lente goed te maken. Dit wordt gezien als de belangrijkste reden waarom de oogst dit jaar de kleinste was sinds 2016. Gelukkig heeft de onverwachte lange periode van mooi herfstweer veel goedgemaakt en een lach op het gezicht van de wijnmakers getoverd. Belangrijke factor was om niet te vroeg te oogsten, maar om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de prachtige septembermaand.
In Vulkanland Steiermark en in Südsteiermark, was de oogst snel gedaan en dankzij de perfecte druiven was er geen verdere selectie nodig na de eerste oogst. De combinatie van suikers en zuren is optimaal in balans en de uitgesproken fruitigheid, elegantie en frisheid van de jonge wijnen is nu al indrukwekkend. We kunnen ook grote verwachtingen hebben van de Pinot variëteiten, evenals van de volledig rijpe en veelzijdige Sauvignon Blancs. Hetzelfde geldt voor de Gelber Muskatellers, die in dit geval een rozengeur hebben die iets van Traminer wegheeft, die een eerste klas wijnjaar beloven.
Het uitstellen van de oogst was ook belangrijk in de Weststeiermark. Voor de Schilcher Riedenwein werd pas in November gestart met oogsten. Dit heeft geresulteerd in roze elixers vol sap en kracht, die een bijzondere elegantie laten zien. De Pinot variëteiten en de Sauvignon Blancs groeiden uit tot expressieve wijnen waarin de invloed van de bodem duidelijk waarneembaar is.
Lees het originele bericht op www.oesterreichwein.at