Na de economisch turbulente jaren van de Covid pandemie, kijken de Oostenrijkse wijnmakers uit naar de resultaten van dit wijnjaar.
Het weer in 2021
Het tamelijk koele weer in de eerste helft van het jaar had zeker voordelen. De wijnstokken ontwikkelden zich wat later, wat de kans op vorstschade aanzienlijk verminderde. Andere Europese wijnregio’s hadden dat geluk niet. Grote delen van Frankrijk en Italië, en sommige streken van Duitsland, leden aanzienlijke schade door de late vorst. Dat zal zeker consequenties hebben voor de Europese wijnmarkt dit jaar.
Juni en juli gaven hele warme dagen die ook zware regen en hagelbuien brachten. Dit had in diverse wijngebieden schade tot gevolg. De catastrofale waterschade in het Duitse wijngebied van de Aar, is ook opvallend in dit verband.
Als gevolg van de regen en het warme weer konden ook bepaalde schimmels zich goed ontwikkelen in de wijngaarden.
Het rijpen van de druiven en de verwachtingen van de wijnen
Ondanks de relatief late bloei zorgde het groeizame weer voor versnelde rijping. Hierdoor zijn de druiven nu in dezelfde rijpingsfase als vorig jaar. Nu de rijping normaliseert door het wat koelere weer, wordt de daarbij behorende goede balans tussen suiker- en zuurgehalte verwacht. Vandaar dat we zeer fruitige en harmonieuze wijnen mogen verwachten dit jaar.
Gemiddeld oogstvolume en wat latere pluk
Voor wat betreft het volume wordt een gemiddelde oogst van rond de 2,4 miljoen hectoliter verwacht, vergelijkbaar met vorig jaar (het 15-jarig gemiddelde is 2,4 miljoen hectoliter). Vanwege de regen moesten de druivenstokken een losse laag bladeren hebben zodat er voldoende luchtcirculatie was. Hierdoor bleven de druiven gezond.
Vanwege de weersomstandigheden zal iets later geoogst worden dan in voorgaande jaren. Wijnboeren hopen op een warme, droge herfst zodat ze volledig rijpe druiven kunnen oogsten.
Behalve de vroege pluk voor het maken van druivensap en “Sturm”(deels gefermenteerde druivenmost), zal de oogst in de meeste wijngebieden eind september, begin oktober plaatsvinden.
Lees het originele bericht op www.oesterreichwein.at