2020 zal te boek staan als een groeiseizoen van tegenstellingen. Een jaar waarin na regen de zon scheen en koude afgewisseld werd met warmte. Dit, in combinatie met de specifieke eigenschappen van de regio, vroeg veel geduld en intuïtie van de wijnboeren. Maar zij worden beloond! We kunnen verkwikkend frisse witte, verfijnd gebalanceerde rode en verschillende zoete rariteiten verwachten. Ondanks het feit dat het groeiseizoen in 2020 duidelijk varieerde tussen de individuele wijngebieden, brengt het frisse, aromatische en lichtere witte wijnen met een levendige structuur voort. Met andere woorden: een klassiek Oostenrijkse “vintage”. Het ziet er voor de rode wijnen iets genuanceerder uit. De hoge fysiologische druivenrijping in sommige districten, belooft een zeer hoge kwaliteit met een gemiddeld alcoholpercentage.
Niederösterreich & Wenen: een breed spectrum
In Niederösterreich en Wenen worden zeer frisse en fruitige wijnen verwacht, met een wat lager alcohol percentage en meer uitgesproken zuren dan in de afgelopen jaren. De typische aspecten van de druivenrassen komen goed naar voren zowel in het vlaggenschip de Grüner Veltliner als in de Rieslings en de Pinot-familie. Voor de Muskateller en Traminer is het mogelijk wat moeilijker hun typische potentieel te laten zien.
In de belangrijkste rode wijngebieden van de Thermenregion en Carnuntum worden fruitige, wat lichtere en elegante rode wijnen verwacht van alle druivenvariëteiten. De beste wijnen zouden qua delicate fruitigheid vergeleken kunnen worden met 2016.
Gezegend Burgenland?
Volgens een groot aantal rapporten en proeverijen, zou Burgenland één van de winnaars kunnen zijn dit wijnjaar. De witte wijnen van 2020 worden gekenmerkt door een volwassen, harmonieuze smaak, die versterkt wordt door citrusachtige zuren, waardoor de verwachtingen van Leithaberg en vergelijkbare wijnen hoog zijn. Ook voor de rode wijnen van Burgenland zijn de verwachtingen hoog en mogelijk vergelijkbaar met 2016. Zoals gewoonlijk in koelere jaren is de opbrengst wat lager, maar het zou mogelijk moeten zijn om rode wijnen van een koele elegantie en zachte fruitigheid te produceren.
Door en door Steiermark
De lichtere witte Gebietsweine uit de Steiermark zullen ongetwijfeld de typisch regionale kenmerken dragen. Wijnkenners kunnen uitkijken naar krakendfrisse Welschriesling, Muskatellers en Sauvignons die pure, soorttypische fruitigheid combineren met citrus. Net zoals de Ortsweine en Riedenwijnen overigens. Het vlaggenschip van de Steiermark, Sauvignon Blanc, zou bijzonder aantrekkelijk en karakteristiek moeten worden vanwege de goede watervoorziening in het seizoen. De Pinot-familie doet het ook goed, evenals de Rieslings in Sausal. In sommige gevallen is het wat moeilijker voor de Muskateller omdat te vroeg geoogst moest worden vanwege fruitvliegjes. In het algemeen gesproken kunnen de witte wijnen een profiel vergelijkbaar met 2013 en 2016 bereiken, alleen zullen het helaas kleinere hoeveelheden zijn.
Verrassend Bergland
Algehele tevredenheid was er dit jaar in Bergland, dat bestaat uit verschillende wijngebieden. Wijnboeren uit Oberösterreich berichten over een extreem succesvolle oogst die totaal geen last heeft gehad van de grillen van het weer. Vandaar dat rijpe en intense wijnen vol sap en kracht worden verwacht.
Vanuit Kärnten komen ook positieve berichten. Hier verwacht men rijpheid, onderscheidende aroma’s en wat meer zuren, waardoor we verzekerd zijn van dynamische wijnen die makkelijk drinken. In Tyrol en Vorarlberg en west Oostenrijk moest men inzetten op bescherming van de planten in verband met meeldauw en botrytis. Tegen midden oktober konden de druiven, mooi rijp en van bovengemiddelde kwaliteit, geoogst worden.
Origineel Duits bericht is te lezen op:www.oesterreichwein.at