Wijnoogst 2017: OVERTUIGEND OVER DE HELE LINIE

In tegenstelling tot de meeste Europese wijn-producerende landen, heeft Oostenrijk in 2017 een productie kunnen realiseren die het 5-jarig gemiddelde met 25% overtrof met ca 2,5 miljoen hectoliter. De kwaliteit van de wijn blijkt ook nog eens excellent te zijn. Deze combinatie van hoge kwaliteit en hoge opbrengst komt niet zo vaak voor.

© ÖWM/Bernhard Schramm

Goede resultaten ondanks slechte weersomstandigheden
De Oostenrijkse wijnboeren hebben alle registers open moeten trekken om het wisselvallige weer van 2017 het hoofd te bieden. De koudste januarimaand van de afgelopen 30 jaar werd gevolgd door de warmste maand maart ooit geregistreerd, waardoor de knoppen heel vroeg uitliepen. Met hun ervaring vanuit de rampzalige vorstperiode in 2016, konden de wijnboeren alle nodige middelen op het juiste moment inzetten om de korte winterse koudeperiodes in april en mei op te vangen. Gelukkig was er daardoor nauwelijks vorstschade.

In juni volgde de eerste hittegolf, gevolgd door nog vier in juli en augustus. Van Burgenland tot het Weinviertel moesten de wijnboeren vechten tegen de droogte. September bracht gelukkig koel en vochtig weer, met als uitschieter een week van overvloedige regen die de boeren aanvankelijk zorgen baarde. Maar juist die regen, in combinatie met de koele nachten in september en oktober, leverde een belangrijke bijdrage aan de hoge kwaliteit en kwantiteit van de oogst in 2017. Het merendeel van de oogst vond een week of twee eerder plaats dan normaal. Door het prachtige herfstweer van de weken daarna kon men rustig bekijken welke druiven op welk moment optimaal waren om te oogsten, zodat gezonde en rijpe druiven hun weg naar de wijnkelders vonden.

De witte wijnen van 2017: weelderig met vol, rijp fruit
De witte wijnen zijn levendig en vol fruit, terwijl de typische kenmerken van de druivensoort behouden zijn gebleven.

Analyses laten zien dat de restzuren bij de Grüner Veltliner aan de lage kant zijn, maar bij het proeven valt dit nauwelijks op. De meeste Grüner Veltliners hebben hun karakteristieke kruidigheid behouden. Riesling staat bekend om zijn pittige zuren, waardoor hij zich goed ontwikkeld door de jaren. Ook de Sauvignon Blanc, Weissburgunder en Chardonnay hebben hun typische smaak behouden terwijl ze vroeg op dronk zijn. De typisch Oostenrijkse variëteiten Roter Veltliner en Gelber Muskateller geven een betere wijn dan ooit.

Al bij al is er sprake van geweldige kwaliteit bij de witte wijnen. Een kwaliteit die vergeleken kan worden met 2013, en in sommige gebieden zelfs met 2007 of 2006.

De rode wijnen van 2017: excellent
In Burgenland en Niederösterreich zijn de rode-wijn-producenten euforisch over de kwaliteit van de wijnen van 2017. De rijpheid van de druiven zorgt voor de ontwikkeling van diepdonkere bessen-aroma’s en volrijpe, fluweelachtige tannines. Dit geldt voor alle druivensoorten; zowel de moeilijkere Sankt Laurent en Pinot Noir als de allemansvrienden Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah en niet te vergeten de Blaufränkisch en de Zweigelt. Een prachtig geconcentreerd, gestructureerd palet aan smaken ligt te rijpen in de kelders. Deze wijnen kunnen vergeleken worden met die van 2015 en 2009, en zullen deze jaren zelfs qua fruit-aroma’s overtreffen.

   Origineel Duits bericht is te lezen op:  www.oesterreichwein.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *