Intens donkere, krachtige rode wijnen met een hoog alcoholpercentage waren misschien vroeger de trend, vandaag de dag gaan we voor levendige, delicate wijnen met typische soortkenmerken. Dit is heel goed nieuws voor de Oostenrijkse wijnindustrie omdat de wijnboeren in dit land fantastische, verfrissende en lichtvoetige wijnen kunnen maken.
Focus op balans en fruit
Het Oostenrijkse klimaat blijft koeler dan dat in de meer zuidelijk gelegen wijnproducerende landen. Daardoor kost het Oostenrijks getalenteerde wijnboeren geen enkele moeite levendige fruitigheid, lichtvoetigheid en goede drinkbaarheid te bereiken. Als besloten moet worden wanneer te oogsten, hebben wijnboeren niet langer alleen maar het maximale suikergehalte als doel. Er is nu meer aandacht voor harmonieuze zuren, frisheid en fruitaroma’s in combinatie met een gematigd alcoholpercentage. Daarnaast kiezen de wijnmakers meer en meer voor een kortere maceratie; dit betekent dat minder tannines aan de schil onttrokken worden waardoor een zachtere rode wijn ontstaat die eerder gedronken kan worden. Ook een iets blekere, doorzichtige rode wijn die een ontspannen, prettige en authentieke afdronk heeft, mag er nu zijn.
ZWEIGELT, de goede ALL-ROUNDER
Zweigelt (Rotburger), Blaufränkisch en St. Laurent evenals Blauer Portugieser kunnen allemaal toegankelijke, mooi fruitige rode wijnen voortbrengen die, als licht gekoeld geserveerd, perfect zijn voor een hete zomerdag of bij een BBQ. Deze meest belangrijke druivenrassen van Oostenrijk hebben bewezen de perfecte keuze te zijn om charmante rode wijnen te produceren die lichtvoetig zijn maar toch een intens aroma en zekere complexiteit hebben.
Zweigelt beslaat meer dan 45% van de totale wijnaanplant van rode wijndruiven in Oostenrijk. Het gaat dan om ongeveer 13.500 hectare totaal verdeeld over de wijngebieden van Niederösterreich, Burgenland en de Steiermark. De ongecompliceerde Zweigelt is ook de meest geziene rode wijnvariëteit in Wenen en Bergland. Met z’n fruitige tonen van kersen en bessen in combinatie met z’n ronde, fluweelachtige tannines heeft Zweigelt het talent om makkelijk drinkbare wijnen met een gematigd alcoholpercentage voort te brengen, die jong gedronken kunnen worden. Deze wijn is populair in combinatie met eten. Een lichte Zweigelt, gekoeld tot 14 oC, doet het prima bij een traditionele Wiener Schnitzel met aardappelen of met gebraden varkensvlees.
De Blaufränkisch en St. Laurent variëteiten die beide in het Burgenland en in sommige gebieden van Niederösterreich voorkomen, produceren enkele van Oostenrijks top rode wijnen die zich kunnen meten met hun internationale evenknieën. Het betreft hier veelal wijnen met een krachtige stijl en met meer finesse en elegantie zoals dat nu overduidelijk de trend is in deze sector. Blaufränkisch geeft ook delicate, sprankelende en elegante wijnen met hoge complexiteit. Aan de andere kant zijn ze verbazend licht en parallel daaraan vinden we ook Blaufränkisch wijnen met een goede structuur, waarbij de levendige zuren zorgen voor een verfrissende en aangename smaakbeleving.
De elegant aromatische St. Laurent, een lid van de Pinot-familie, kan rode wijnen opleveren die ofwel krachtig zijn ofwel elegant en lichtvoetig, afhankelijk van wat de wijnmaker wil. Met z’n fruittonen en lage tannines, gaat St. Laurent perfect samen met zeer pittige Aziatische gerechten bijvoorbeeld.
Pinot Noir aan de andere kant, is voorbestemd om lichte, frisse rode wijnen te geven. Het groeit op ca. 600 hectare in hoofdzakelijk Burgenland en Niederösterreich. In Bergland is het de meest voorkomende druivensoort, zelfs meer dan Zweigelt. Pinot Noir wordt gekarakteriseerd door z’n fijne, rode bessen fruittonen, transparante kleur en zijdeachtige elegantie. Licht gekoeld geserveerd, is het de perfecte begeleider van een stukje mediterraan gekruide zalmfilet van de BBQ of een tonijnbiefstukje. Eén ding is zeker, het oude dogma “alleen witte wijn bij vis” geldt niet meer. Een lichte, fruitige Oostenrijkse rode wijn wordt nu gezien als een zeer aantrekkelijke begeleider van vis, afhankelijk van de bereidingswijze daarvan.
Frisse, sappige wijnen met een lichte kleur en delicate tonen van framboos komen ook van de speciale variëteit Blauer Portugieser uit Niederösterreich. Hoewel het gebied dat Blauer Portugieser voortbrengt kleiner is geworden (nu zo’n 500 hectare) wordt deze wijn met veel plezier gedronken, speciaal bij een “Jause” in een “Heuriger” of “Buschenschank”. Hij past ook uitstekend bij gebakken of gebraden kip.