Premium Sparklings van SZIGETI hebben in 2021 in totaal 58 prijzen en eervolle vermeldingen gekregen: 2 x Dubbel Goud, 17 x Goud, 21 x Zilver en 11 x Brons. Ook bij de puntenwaarderingen konden de Sekten uit het Burgenland overtuigen. Maar, hoe verloopt nu eigenlijk zo’n Sekt proeverij en wie zit in de Jury?
Met medailles en eervolle vermeldingen voor wijn en Sekt is het vergelijkbaar met labels die in de levensmiddelenbranche worden toegekend. Groot is het aantal beoordelingen, maar de betrouwbaarheid is niet altijd overtuigend. Daarom biedt Peter Szigeti zijn Premium Sparklings alleen aan bij geselecteerde nationale en internationale Awards. “De criteria van de proeverij moeten transparant en plausibel zijn. Alleen serieuze Awards geven mij de garantie van een gefundeerde beoordeling en voor mijn klanten de garantie dat ze een uitstekend product kopen”.
Vanaf de aanmelding tot en met de proeverij
Proefwedstrijden, dus de nationale en internationale Awards, worden openbaar aanbesteed. Sekt producenten kunnen hun proefmonsters – gewoonlijk tegelijk met een volledige en gedetailleerde analyse – indienen. Daarbij is vaak het aantal toegelaten monsters per bedrijf gelimiteerd. Peter Szigeti: “als per producent maar 3 proefmonsters worden toegelaten, dan is de betrouwbaarheid van een Gouden Medaille duidelijk hoger”. Hij heeft in 2021 bij de London Wine Cup 6 proefmonsters ingediend en 6 x Zilver behaald. Voor hem de zekerheid dat hij met deze 6 Sekten het goed gedaan heeft en dat deze in de hele wereld bijval vinden.
Proefdeskundigen onder zich: de Jury
Het zal duidelijk zijn dat het proeven en beoordelen van Sekt bij gerenommeerde Awards niet iedereen gegeven is. De Jury’s bestaan louter uit vakmensen, die een adequate opleiding hebben genoten en de nodige ervaring met zich meebrengen. Veelal zijn het gediplomeerde sommeliers die deel uitmaken van de Jury’s. Dit geldt natuurlijk ook voor de Oostenrijkse Awards. Peter Szigeti: “de ambtelijke testnummers op de banderollen van het Bundesambt für Weinbau mogen alleen door beëdigde wijnproevers die een speciale Sekt opleiding hebben gevolgd, worden afgegeven”. Onder de binnenlandse Awards schat Peter Szigeti de Austrian Wine Challenge hoog in, omdat de Jury altijd uit gediplomeerde Sekt proevers en internationale sommeliers bestaat.
Een blik achter de coulissen: de Sekt proeverij in detail
De normale gang van zaken bij het beoordelen van wijn en Sekt is dat er “blind” geproefd wordt. De flessen zijn ondoorzichtig ingepakt en hebben alleen nummers in plaats van naam en herkomst. De leden van de Jury zitten meestal in afgeschermde hokjes waar ze zonder beïnvloeding van buitenaf per dag tot zo’n 30 proefmonsters beoordelen. Een mammoetopgave die uiterste concentratie vereist. Bij grote internationale Awards worden zelfs tot zo’n 4000 proefmonsters ingediend! Beoordeeld worden kleur, reuk en smaak en de bevindingen worden op een proefformulier genoteerd. Tussendoor zorgen water en witbrood ervoor dat de smaak waarneming regenereert. Een tip van Peter Szigeti voor eenieder die graag thuis een Sekt proeverij wil houden: “één of twee rijpe aardbeien, langzaam gekauwd en doorgeslikt, neutraliseren de smaakpapillen het allerbest!” Bij een professionele proeverij wordt de Sekt echter niet doorgeslikt, maar in spittons uitgespuugd.
Hoe onderscheidt zich een wijn- t.o.v. een Sekt proeverij
Peter Szigeti vindt het proeven van Sekt makkelijker dan het proeven van wijn. Want zo zegt hij: “CO2 brengt de aroma’s aan de oppervlakte van waaruit ze direct in de neus opstijgen Jonge Sekt smaakt langer fris t.o.v. een lichte witte wijn en daarbij komt dat de restsuiker in de Sekt nauwelijks merkbaar is. Vanwege de pareltjes moet men bij het proeven altijd een grote slok nemen, dan net zo slurpen en smakken en de Sekt in de mond laten rondgaan zoals bij het proeven van wijn”. De overvloed aan aroma’s die bij de Premium Sparklings van SZIGET te ruiken en te proeven zijn, zijn ongelooflijk veelzijdig: van Citrus tonen en rijpe bessen vruchten tot champignons en bosaarde. Van witte bloesem, tabak, Cassis en geroosterd brood en brioche. “Bij het proeven kun je wel eens in verroering komen en dan kan het literair worden” glundert de sympathieke Sekt producent uit Gols aan de Neusiedlersee.