Het is bijna onmogelijk dat een toekomstige wijnoogst in Oostenrijk nog meer variatie heeft dan in 2016. Terwijl in de Steiermark en Burgenland, de oogst met 50 tot 80 procent minder was dan normaal. Door de late vorst eind april en de hagel in augustus, waren de oogsten in grote delen van Niederosterreich goed, zelfs boven gemiddeld te noemen.
Een combinatie van factoren zorgde dat de prijs voor de kwaliteits- en bulk wijnen, met name van de Grüner Veltliner, stegen tot onvoorziene hoogte. Dit zorgde ervoor dat het ministerie van Landbouw de maximale opbrengst per hectare met 20 % verhoogde voor het gehele land, om zo te zorgen voor enige stabiliteit in de wijnmarkt. De uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen, gedomineerd door de bijzonder delicate fruittonen en frissen zuren, is extreem verheugend.
Weersomstandigheden in 2016: late vorst, hagelstormen, warm in september
Het wijnjaar 2016 had een aantal verrassingen in petto: een milde winter met de twee na warmste februari sinds 250 jaar, werd gevolgd door een droge maart maand en een onstuimige april. Begin april melde Mittelburgenland zomerse temperaturen van meer dan 27 graden. Maar in de twee helft van april, tussen 26 en 29 april waren er opeens drie nachten van extreme vorst. Er viel zelfs enige sneeuw op de vroege jonge uitlopers. Dit had catastrofale gevolgen voor wijngaarden, vooral in de Steiermark en Burgenland.
Einde lente en gedurende de zomermaanden was er vooral zwoel weer, met veel regenval en versplinterde hitteperiodes. Hierdoor werden de traditioneel werkende en de organisch werkende wijnboeren gelijkelijk uitgedaagd met betrekking tot wijngaard management. In contrast tot 2015 klom de thermometer niet boven de 35 graden. Het wijnjaar eindigde met een ongewoon warm, zonnig en droog september, zodat de druiven optimaal konden rijpen. De koele nachten einde september zorgden voor een optimale ontwikkeling van de aroma’s.
De herfst volgde met een reeks van goed weer met af en toe wat regen, wat ervoor zorgde dat er redelijk relaxed geoogst worden zonder last te hebben van tijdsdruk. In de kelder komen de wijnboeren zich geheel concentreren op het optimaliseren en stimuleren van het kwaliteit welke de wijngaarden hadden geleverd, zonder gebruik te hoeven maken van speciale technieken.
De oogst van 2016 toont nu al een grote typische variëteit in wijnen met een fruitig aroma, een goede basis met een solide ruggengraat bestaande uit frisse zuren. Het geringe alcohol percentage van wijnen van dit jaar zorgt door mooie aangename wijnen.