Duurzaamheid is al vele jaren een belangrijk thema binnen de landbouw. En wijnbouw is een bijzonder intensieve vorm van landbouw, onder meer door het gebruik van stoffen die de plant beschermen, naast verschillende meststoffen. We laten dan het gebruik van vele machines, het energieverbruik daarvan en de benodigde grote hoeveelheden water nog buiten beschouwing. Om aan de eisen van duurzame wijnbouw te voldoen, dienen middelen zoveel mogelijk gespaard te worden en dient de productie met zo min mogelijk uitstoot plaats te vinden. En als we duurzame wijnbouw vanuit een holistisch perspectief bekijken, hoort daar ook de productieketen, distributieketen en consument bij.
Van na de Tweede Wereldoorlog tot het einde der 70-er jaren, ontwikkelde de mechanisatie zich, evenals nieuwe bewerkingen die tot doel hadden planten te beschermen tegen ziektes en plagen. Deze ontwikkeling droeg bij aan groei van de productie. Op het gebied van meststoffen diende aan een grote vraag te worden voldaan. Aan de andere kant werden er fouten gemaakt met het excessieve gebruik van techniek en chemicaliën, samen met de bijbehorende onwetendheid over de effecten die ze hebben. Maar stap voor stap ontstond een groter algemeen bewustzijn van de ecologie en ontwikkelde zich een tegengestelde trend. Dat was de basis voor de implementatie van praktische, omgevingsvriendelijkere productiemethodes zoals geïntegreerde wijnbouw, organische wijnbouw, biodynamische wijnbouw, gecertificeerd “duurzaam Oostenrijk”.
Duurzame productiemethoden worden langzaam de norm in de wijngaarden en deze methoden worden steeds verder geperfectioneerd. Op 15% van Oostenrijks totale wijnbouwgebied wordt nu al organisch verbouwd. Hiermee speelt Oostenrijk een leidende rol op het wereldtoneel. Een verdere 12,4% van het wijnbouwgebied is gecertificeerd als duurzaam. Op de overige 72,6% wordt hoofdzakelijk gewerkt volgens de geïntegreerde wijnbouw.
Origineel Duits bericht is te lezen op:www.oesterreichwein.at