Nadat wereldwijd de loftrompet werd geblazen over de Oostenrijkse witte wijnen uit 2019, staan nu Oostenrijks opmerkelijke rode wijnen in de spotlights.
Hoewel Oostenrijk nog steeds wordt gezien als een “witte wijn” land (67% van de wijngebieden zijn beplant met witte druivensoorten), hebben Oostenrijks onderscheidende rode wijnen in de afgelopen jaren hun sporen verdiend. Het zijn vooral de inheemse druivensoorten die aandacht krijgen op het internationale platform. Geen wonder, want sinds 2015 zijn het topjaren geweest voor Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent. Overtuig jezelf door één van deze wijnen bij een winters seizoensgerecht te proeven.
Blaufränkisch: Oostenrijks gouden standaard
Blaufränkisch zorgt voor de grootste sensatie bij de internationale experts en scoort hoog in de ranglijsten. Hoewel de druivensoort ook aangeplant is in zuid Duitsland (Lemberger) en Hongarije (Kékfrankos) zorgen de kwaliteit en het karakter van de Blaufränkisch uit Oostenrijk voor een gouden combinatie die vaak vergeleken wordt met Pinot Noir, Nebbiolo en Syrah. De aroma’s van bloemen en donkere bessen, samen met een unieke frisheid en mineraliteit die mooi in balans is met de frisse zuren en tannines, maken Oostenrijks tweede rode druif onderscheidend.
Er is ook duidelijk verschil tussen de wijnen uit de verschillende DAC-gebieden. In de wijnen uit Mittelburgenland tref je een hoog gehalte aan pluizige tannines aan. Leithaberg en Eisenberg leveren Blaufränkisch met meer prominente minerale en kruidige tonen. De Ried Spitzenberg in Carnuntum biedt juist weer een bijzonder elegant palet.
ZWEIGELT: samenspel tussen kwaliteit & prijs
Ook de Zweigelt (of Rotburger), Oostenrijks meest aangeplante rode druif, krijgt steeds meer fans. Met een overvloed aan fruitige charme en harmonieuze structuur scoort de Zweigelt hoog en heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
EXPORT
In 2019 bepalen de rode wijnen 32% van de totale exportwaarde van 58,6 miljoen euro. De belangrijkste exportmarkten waren Duitsland (29,6 miljoen euro), Zwitserland (9,4 miljoen euro), de USA (4,6 miljoen euro), China (1,9 miljoen euro) en Nederland (1,6 miljoen euro).
Origineel Duits bericht is te lezen op:www.oesterreichwein.at