Terwijl in de hele wereld de druivenoogst in 2017 ongekend laag was, was de oogst in Oostenrijk niet alleen kwalitatief heel goed maar ook uitstekend qua volume. De inschatting die in oktober gemaakt is geeft een opbrengst aan van 2,6 miljoen hectoliter, wat 25% boven het gemiddelde over de voorgaande 5 jaar is. Dit betekent dat de op vele plaatsen tamelijk lege kelders weer bijgevuld kunnen worden. Het klopt dat er late vorst was begin 2017 en ook hagelbuien, maar hierdoor is veel minder schade aangericht dan vorig jaar. Alleen in het Weinviertel was de oogst wat lager dan het gemiddelde in de andere regio’s. Dit komt door de extreme droogte die één van de heetste zomers in lange tijd met zich meebracht.
Het weer in 2017
Dit jaar kenmerkte zich door constante fluctuaties in temperatuur. Januari 2017 was de koudste van de afgelopen 30 jaar en ook nog heel droog. Daartegenover was februari buitengewoon warm. Gevolgd door de warmste maand maart ooit, hetgeen resulteerde in vroege bloesems in het hele plantenrijk. De droogte die in de wijngebieden heerste sinds het begin van het jaar, hield aan. In verschillende delen van de Südsteiermark werd slechts 1 mm regen gemeten. In de volgende maanden was het temperatuurverloop totaal tegengesteld.
April was de koelste maand in 9 jaar. Het tweede deel van deze maand bracht een stevige inval van koude lucht, die zelfs vorstschade veroorzaakte en niet alleen maar aan de vroeg bloeiende appelbloesem. Deze koude periode in april remde de vroeg gestarte groeicyclus weer af. Mei was dan weer warmer dan gemiddeld en in juni stegen de temperaturen nog verder. Juni 2017 was de op één na warmste maand in 251 jaar. Een periode van verzengende hitte in combinatie met droogte in het tweede deel van juni compliceerde alles nog verder.
De droogte hield aan in juli, in combinatie met twee hete periodes in de wijngebieden. Gelukkig bracht een inval van koude lucht en wat regen een beetje verlichting, hoewel dit heel weinig was in het Weinviertel. En helaas was augustus ook een heel droge maand. In het Weinviertel evenals in het noorden van Burgenland viel maar de helft van de regen dan gebruikelijk is. Als gevolg daarvan was de oogst in beide gebieden zo’n 7% minder dan in 2016. Met man en macht hebben wijnboeren geprobeerd om hun wijngaarden te irrigeren, hoewel één miljoen liter water de spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat was.
De druiven waren twee weken eerder rijp dan gewoonlijk en de oogst begon vroeg. Nadat ongeveer éénderde geplukt was moest er vanwege de regen in september, gepauzeerd worden. Daarentegen was oktober een goede maand om te plukken, waardoor de wijnoogst in het midden van die maand afgesloten kon worden.
De hoge kwaliteit van de druiven maakte het mogelijk om de maximaal toegestane opbrengst per hectare te halen. Hierdoor kunnen producenten die in de voorgaande jaren tekort kwamen, in ieder geval gedeeltelijk hun verlies compenseren.
In de Oostenrijkse wijnkelders is men blij met de goede kwaliteit van de druiven van dit jaar omdat dat betekent dat de vinificatie voorspoedig zal verlopen. Desalniettemin moet het proces nauwlettend gevolgd worden omdat alle gistingsprocessen hun eigen unieke karakter hebben en bijgestuurd moeten worden waar nodig. Samen met soortspecifieke aroma’s en fruitnoten, vertonen de nieuwe wijnen al een aangenaam smaakpalet. Dit maakt ze aan de ene kant aangenaam om jong te drinken, terwijl er aan de andere kant de hoop en verwachting is dat ze zich verder ontwikkelen tijdens het rijpingsproces.