Het geluksgetal voor Oostenrijkse wijn lijkt 9 te zijn, omdat de wijnjaren die eindigen op een 9, zoals 1999 en 2009, veelal excellente wijnen opleveren. Ook in 2019 zet deze legende zich voort. Ondanks hitte en droogte zijn de witte wijnen levendig fris en laten de rode wijnen prachtige diepte zien. En met 2,3 miljoen hectoliter productie loopt 2019 in de pas met het lange termijn volume-gemiddelde.

Witte wijnen met zeldzame elegantie
Verkwikkende frisheid in samenhang met een stralend heldere fruitigheid zijn karakteristiek voor alle witte wijnvariëteiten, met daarbij structurele zuren die verrassend zijn gezien het warme weer. Daardoor hebben de witte wijnen een bijzondere elegantie en harmonie, zelfs terwijl ze nog heel jong zijn.
Niederösterreich’s belangrijkste druivensoort Grüner Veltliner blijkt, naast de standaard witte peper en tabak-achtige tonen, meer dimensies te hebben dan in vele jaren hiervoor. In 2019 proeven we levendige fruitsmaken die de lichtere soorten een mooie, dynamische spanning en expressiviteit geven. De Rieslings (van Wachau, via Kamptal en Kremstal naar Nussberg in Wenen) zijn extreem sappig en fruitig, omlijst door soortspecifieke zuren. Bijna hetzelfde kan gezegd worden voor het Burgenland waar, bijvoorbeeld in Leithaberg, zeer goed gestructureerde en aromatisch volwassen Weissburgunders (Pinot Blancs) en Chardonnays gemaakt werden. Het alcohol gehalte is minder hoog dan in de voorafgaande hete jaren.
Wijnboeren in de Steiermark genieten van een excellent wijnjaar, waarin de wijnen zelfs zo jong al een perfecte balans hebben. Hun beroemde Sauvignon Blancs en Muskatellers zijn heerlijk door overvloedig fruit, maar zonder dat het overheerst.
Ook de meer en meer gewaardeerde locale specialiteiten zoals Roter Veltliner, Rotgipfler, Zierfandler en Furmint – evenals Wiener Gemischter Satz – hebben qua smaak geprofiteerd van de eerder genoemde optimale condities.
Alweer top rode wijnen
Voor de rode wijn ziet het er ook positief uit. Al vanaf 2015 zijn de wijnjaren zeer goed tot excellent, iets wat niemand voor mogelijk had gehouden. De wijnen van 2019 zijn diep van kleur, extreem geconcentreerd en rijk van smaak, met de bijbehorende mooie zuren en tannines. Alles bij elkaar, goed gestructureerde en krachtige rode wijnen met consistente diepte en complexiteit, die naadloos aansluiten bij de uitstekende wijnjaren zoals 2011, 2015 en 2017. Dit geldt voor alle rode wijn gebieden en alle druiven-variëteiten. Hierbij dient aangetekend te worden dat de klimaatverandering vooral goed doet aan Cabernet en Syrah, die het eerder in Oostenrijk nogal moeilijk hadden. Maar ook Blaufränkisch, Zweigelt, Sankt Laurent en Pinot Noir zijn door de natuur gezegend met optimale rijpheid en een fantastische gezondheid, zodat er goed gebalanceerde wijnen vol sap en kracht verwacht mogen worden.
Bescheiden oogstvolume voor zoete wijnen
Het is nog te vroeg om accurate voorspellingen te doen over dessertwijnen. In de Seewinkel op de oostelijke oevers van Neusiedlersee worden verfijnde botrytis wijnen verwacht. Op de oevers aan de andere kant is de schade door vogels beperkt gebleven. Behoudens enkele nachten was er geen nachtvorst, waardoor druiven voor Eiswein maar heel beperkt konden worden geplukt. In het algemeen zal het volume aan zoete wijnen zeer klein zijn.
Feiten
Volume:
– 2.3 miljoen hectoliter
– in lijn met het lange termijn gemiddelde
Weersomstandigheden:
– door de natte meimaand waren er reserves voor de zomer
– Hete en droge zomer
– milde herfst met koele nachten, waardoor de aroma’s zich konden ontwikkelen
-Gezonde en volledig rijpe druiven
Witte wijnen:
– Grüner Veltliner (Niederösterreich) soort typisch en met duidelijke fruit aroma’s
– Riesling (Niederösterreich, Wenen) sappig en fruitig
– Weissburgunder en Chardonnay (Burgenland): krachtige struktuur en vol gerijpt
– Sauvignon Blanc en Muskateller (Steiermark): krachtig, harmonieus fruit
– verwacht potentieel om lang te kunnen rijpen
Rode wijnen:
– intense diepte en complexiteit in alle wijnregio’s
– Blaufränkisch, Zweigelt en Sankt Laurent volledig gezond geoogst
– Cabernet en Syrah ook tot volledige rijpheid volgroeid
– verwacht potentieel om lang te kunnen rijpen
Sweet wines:
– heerlijke Spätlesen; verfijnd fruit, goede ondersteunende zuren
– fijne botrytis wijnen in de Seewinkel, bijna geen schade door vogels
– er is bijna geen nachtvorst geweest om voor Eiswein te kunnen oogsten
-klein oogstvolume voor nobele zoete wijnen
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at