Ingredienten:
5 kg uien
100 gram roomboter
1 kg varkenswangen
3 flessen Zweigelt (of andere rode wijn)
een snufje suiker of bessensap
zout en peper
Bereidingswijze:
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes. Doe ze samen met het botervet in een grote pan met
een dikke bodem op een laag vuurtje. Laat de uien 2 tot 3 uur heel zachtjes gaar smoren. Pureer het geheel tot een crèmige massa. Laat deze enkele uren afkoelen.
Giet de wijn in een pan en kook het tot een derde in, tot de wijn kleine blaasjes krijgt. Terwijl
de wijn inkookt verwarm je in een andere pan heel langzaam de uienpuree. Goed roeren, zodat
het niet aanbrandt. De hete puree gaat bij de wijn als die voldoende is ingekookt.
Ontvlies de varkenswangen en snijdt ze in grote stukken en doe ze in de kokende wijn-uienpuree. Laat het 1½ uur heel zachtjes gaar stoven. Eventueel mag er wat water of wijn bij als het te droog dreigt te worden.
Tot slot op smaak brengen met zout en peper en misschien wat suiker of bessensap om een evt. te veel aan zuren te compenseren.
Serveer met Nockerl en pastinaak.
Wijnsuggestie: Blauer Zweigelt