Ingrediënten:
4 stuks runderlapjes (200 gram per stuk)
4 plakjes ontbijtspek (ongerookt)
2 grote zure augurken
Mosterd
2 winterpeen
1/2 knoldelderij
1/2 prei
1 rode ui
2 eetlepels tomatenpuree
200ml rode wijn (Zweigelt)
300ml runderbouillon
2 laurierbladeren
zout
peper
olijfolie
Bereidingswijze:
De groente (wortelen, selderij, prei) schoonmaken. 1/3 in dunne reepjes (julienne) snijden, de rest in blokjes snijden. De ui fijn hakken.
De runderlapjes tussen 2 vellen huishoudfolie plat slaan, met zout en peper kruiden en met mosterd bestrijken.
Het julienne-groente, de in dunne plakjes gesneden augurken en spek, op de runderlapjes leggen, oprollen en met keukengaren of een tandenstoker vastmaken.
Bij het oprollen het vlees eerst aan de lange kant een beetje inslaan en daarna stevig oprollen vanaf de smalle kant.
De olie in een braadpan verhiten. De runderrolletjes in olie rondom bruin aanbraden en eruit nemen.
De fijn gesneden ui en de overgebleven blokjes wortelgroente in de braadresten smoren, wat tomatenpuree toevoegen en deze ontzuren. Met rode wijn afblussen, even laten inkoken en dan de runderbouillon toevoegen.
De laurierbladeren toevoegen , de runderrolletjes erin leggen en op een laag vuur ongeveer 1½ tot 2 uur laten stoven.
De kant-en-klare rolletjes eruit nemen, de rode wijnsaus met het gestoofde groente fijn pureren en op smaak brengen met zout en peper.
Verwijder het keukengaren od de tandenstoker en laat de runderrolletjes kort in de rode wijnsaus trekken. Als bijgerecht passen pasta of spätzle goed.
Wijnsugestie: een fruitige Blauer Zweigelt