Oostenrijk blijft normen stellen op het gebied van milieubewuste duurzame wijnbouw: bijna 12.000 hectare wijngaarden worden bebouwd volgens het uitgebreide en onafhankelijk gecontroleerde duurzaamheidsprogramma voor wijnbouw “Duurzaam Oostenrijk”. Dit komt overeen met 27% van het totale wijnareaal. Een opmerkelijke ontwikkeling want de certificering van de duurzame wijnbouw werd pas tien jaar geleden gelanceerd. Oostenrijk is ook een internationale pionier op het gebied van biologische wijnbouw: 25%* van het totale wijngaardareaal is biologisch gecertificeerd (*voorlopige cijfers, per november 2024).
Het gebied “Duurzaam Oostenrijk” wordt bewerkt door 655 bedrijven en beslaat 11.925 hectare, of meer dan een kwart (27%) van het totale wijngaardareaal. Sinds 2019 is het meer dan verdubbeld, terwijl het aantal bedrijven bijna verdrievoudigd is. Andere milieucertificeringen zijn ook wijdverbreid in de wijnbouw in dit land: 25% van het wijngaardareaal is biologisch gecertificeerd, waarmee Oostenrijk wereldwijd op nummer één staat. Meer dan een op de tien biologische wijngaarden wordt ook biodynamisch bebouwd. De cijfers laten zien hoe belangrijk milieubewuste wijnbouw in Oostenrijk is.
De certificering ‘Duurzaam Oostenrijk’ is een wereldwijd gerespecteerd duurzaamheidskeurmerk in de wijnbouw. Het levert een belangrijke bijdrage aan het feit dat Oostenrijkse wijn als bijzonder milieubewust wordt beschouwd. Niet alleen het milieu heeft er baat bij: milieubewuste certificeringen zijn belangrijke verkoopargumenten in veel afzetmarkten, bijvoorbeeld in Scandinavië, Canada of de VS. Sommige wijnhuizen zijn zelfs meerdere keren gecertificeerd, bijvoorbeeld met ‘Duurzaam Oostenrijk’ en biologisch.
Meetbare effecten en continue ontwikkeling
‘Duurzaam Oostenrijk’ is gedurende meerdere jaren ontwikkeld door de Oostenrijkse wijnbouwersvereniging in samenwerking met wetenschappers en gelanceerd in 2015. Voor certificering worden ongeveer 380 maatregelen die een wijnmakerij neemt, beoordeeld op hun duurzaamheid. Een analyse van de gegevens van alle 655 wijnhuizen toont duidelijke, meetbare effecten aan: er worden geen insecticiden gebruikt op 77% van het gebied. Er is ook een verbod op glyfosaat in het hele gebied en 83% gebruikt geen andere herbiciden . Twee derde van de bedrijven heeft gebouwen in energieklasse A, A+ en A++ of heeft ondergrondse kelders. 23 bedrijven zijn volledig zelfvoorzienend op het gebied van energie.
Certificering stimuleert bedrijven niet alleen om milieubewust te werken, maar ook om hun praktijken voortdurend te verbeteren. In de afgelopen vijf jaar is de prevalentie van sommige maatregelen aanzienlijk toegenomen: in 2019 bijvoorbeeld bedroeg het gebied zonder het gebruik van herbiciden nog 70%. Meer dan driekwart van de bedrijven gebruikt hernieuwbare energiebronnen, zoals fotovoltaïsche energie, biomassa of groene stroom; in 2019 was dit cijfer 56%.

“Duurzaam Oostenrijk”: de certificering in één oogopslag
Voor certificering worden alle productiemaatregelen van een wijnmakerij in een wijnoogstjaar beoordeeld – van werk in de wijngaard tot wijnbereiding tot sociale aspecten zoals ondersteuning van werknemers. In totaal gaat het om zo’n 380 maatregelen op negen duurzaamheidsgebieden: kwaliteit, sociaal, economisch, klimaat, materiaal, energie, bodem, biodiversiteit en water. Alle maatregelen van een bedrijf worden jaarlijks vastgelegd in een wetenschappelijk ontwikkelde tool en krijgen een beoordeling tussen +10 en -10. Hieruit bepaalt het programma een algemene beoordeling van de negen duurzaamheidsgebieden volgens het stoplichtsysteem: groen, geel of rood. Voor een succesvolle certificering moeten ten minste zeven gebieden groen zijn, maximaal twee mogen geel zijn.
Als een bedrijf aan de eisen voldoet, wordt het gecertificeerd door onafhankelijke, externe keuringsbedrijven. Daarnaast krijgt elk wijnhuis concrete aanbevelingen over hoe het in de toekomst nog duurzamer kan werken.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at