Het wijnjaar 2024 ging over een hobbelig pad voor Oostenrijkse wijnmakers. Late vorst, hagelbuien en stortregens dreven hen tot het uiterste. Dat had zeker gevolgen voor de oogstopbrengst, maar de resulterende wijnen zijn een genot: de witte wijnen zijn evenwichtig en toegankelijk, met aantrekkelijk fruit, rijkdom en matige zuurgraad. De diepe, geconcentreerde rode wijnen zullen naar verwachting uitgroeien tot een geweldige vintage die als één van de beste van de afgelopen decennia moet worden beschouwd.

Der Weinjahrgang 2024 verspricht zugängliche, balancierte Weißweine und konzentrierte Rotweine mit Aussicht auf einen großen Jahrgang.
Na een winter met voldoende regenval begon een warme lente met een vroege knopzetting. In de tweede helft van april was er in sommige gebieden aanzienlijke late vorst, die vooral de lager gelegen wijngaarden trof, maar zelfs toplocaties in het Kamptal en Wachau werden getroffen. Nat weer tijdens de vroege bloei van de wijnstokken veroorzaakte ook wat problemen met de vruchtzetting, wat resulteerde in een kleinere opbrengst. Vanaf juni versnelden zomerse hittegolven de vegetatie, maar helaas was er ook af en toe hagelschade.
Harmonieuze, toegankelijke witte wijnen
Vanwege de warme zomer en de snelle rijping van de druiven begon de hoofdoogst al eind augustus. In veel gebieden was een groot deel van de oogst al voltooid toen een dramatische weersverandering half september zware regenval met zich meebracht, vooral in Nieder-Österreich. Afgezien van het onderbreken van de oogst, had dit geen invloed op het gezonde druivenmateriaal. Over het algemeen werden zeer goed gerijpte druiven met een dikke schil in uitstekende staat geoogst, wat leidde tot rijpe, gulle witte wijnen met een fijn boeket en een vroeg evenwicht. Het alcoholgehalte varieert afhankelijk van de regio en het oogstmoment, maar is over het algemeen aan de hoge kant, terwijl de zuurgraad relatief matig is. Grüner Veltliner en Riesling, maar ook de wijnen van de Burgunder-familie, drukken allemaal hun raskarakter en duidelijke fruitcharme uit. In de Steiermark, waar lagere opbrengsten leidden tot ongewoon hoge suikergehaltes, geldt dit ook voor Sauvignon Blanc en Muscat. Eind november werd ook een kleine hoeveelheid zoete druiven van hoge kwaliteit met schone botrytis geoogst in de belangrijkste regio’s rond de Neusiedlersee.
Absoluut perfect rood: vol fruit en intensiteit
Er is bijzondere reden tot vreugde in de rode wijnregio’s in Burgenland en de Thermenregion en Carnuntum in Nieder-Österreich. Daar werden uitzonderlijk kleine druiven met een dikke schil en een hoog alcoholgehalte in optimale conditie geoogst. Zelfs de jonge wijnen vertonen al een hoge concentratie, volle smaken en sterke kenmerken van donker fruit, ondersteund door krachtige tannines. Dit geldt zowel voor de inheemse variëteiten van Oostenrijk, Blaufränkisch en Zweigelt, als voor Cabernet, Merlot en Pinot Noir. Er wordt dus een uitstekende rode wijnopbrengst verwacht, die naadloos voortbouwt op de uitstekende recente jaargangen en mogelijk één van de beste van de afgelopen decennia wordt.
Verschillende omstandigheden in de bergen
In de bergachtige gebieden liepen de omstandigheden sterk uiteen. In Ober-Österreich leidde een vergelijkbare klimatologische ontwikkeling als in Nieder-Österreich tot krachtige maar toegankelijke wijnen. Kärnten bleef gespaard van de zware regenval in september en de wijnmakers oogstten er gezonde druiven met een goed suikergehalte. In Tirol en Vorarlberg was het wijnoogstjaar echter veel uitdagender: ongunstige weersomstandigheden gedurende het hele jaar resulteerden in een oogst die aanzienlijk onder het gemiddelde lag.
De bittere pil: lage oogstopbrengst
Over het algemeen is de bittere pil voor Oostenrijkse wijnmakers in wijnjaar 2024 de lage oogstopbrengst. In alle regio’s ligt deze ruim onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. Factoren die hieraan bijdragen zijn onder meer de eerder genoemde late vorst en problemen met de vruchtzetting tijdens de bloei. Hierdoor bestond de oogst vooral uit losse, gezonde trossen met kleine druiven en minder sap. Zoals nu echter duidelijk is, was het geproduceerde sap van veelbelovende tot uitstekende kwaliteit.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www.oesterreichwein.at