Ingrediënten:
1 Hokkaido pompoen (ongeveer 1 1/2 kilo)
1 liter bouillon (bv groenten of kippenbouillon)
2 uien
1 teentje knoflook
1/2 prei
1 winterwortel geschild
2 theelepels kerriepoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
scheutje olie
enkele druppel pompoenpitolie
crème fraîche
Bereidingswijze:
Snijd de pompoen door de helft en haal de pitten er uit. Schil de pompoen en de wortel en snijd deze in grove stukken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de halve prei in halve ringetjes en was goed.
Zet een pan op het vuur en giet er een scheutje olie in. Bak de uien lichtjes aan in de olie en voeg daarna de knoflook toe. Bak heel kort mee (mag niet kleuren) en voeg daarna de kerriepoeder-komijn-kurkuma-cayennepeper toe. Roer door en doe de overige ingrediënten (pompoen,prei,wortel en bouillon) erbij. Breng aan de kook en laat minimaal een half uurtje koken tot de pompoen lekker zacht geworden is. Mix de soep glad met de staafmixer. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche en enkele druppels pompoenpitolie op.
Wijntip: Chardonnay zonder houtrijping