Ingrediënten:
4 schijven rosbief (van de lende gesneden, 160 gram per stuk)
2 el. bloem
4 el. botervet
zout en peper
2 uien
1 bosje soepgroenten (b.v. prei, wortel, peterseliewortel, bleekselder)
2½ dl. (hete) runderbouillon
2 el. kappertjes
4 el. zure room
1 el. citroensap
crème fraîche
Bereidingswijze:
Voor deze Rostbraten De runderlendes platslaan, licht insnijden op de randen zodat het vlees straks in de pan niet krom trekt. Kruid het vlees aan beide kanten met zout en peper. Strooi wat bloem op een bord en druk het vlees er met een kant stevig in. Pel de uien en hak ze fijn. Was het soepgroen en snij het in fijne reepjes.
Verhit het botervet in een koekenpan en leg het vlees er met de met meel bedekte kant in. Bak het op hoog vuur aan beide zijden krachtig aan. Leg het vlees in een braadpan en bak het aan beide kanten bruin. Haal de runderlendes vervolgens uit de pan en leg ze even op een bord.
Bak de gehakte uien en de soepgroenten in het vet tot de uien glazig worden. Bestuif het met wat bloem, roer het nog eens door en giet er dan de hete bouillon bij. Laat het even opkoken.
Roer er de kappertjes door en giet de saus over het vlees in de braadpan. Laat het onder gesloten deksel 20 minuutjes* op een matig vuurtje zachtjes stoven.
Roer er tot slot de crème fraîche en het citroensap door. De saus nog eventjes op smaak brengen.
De saus en de stroken ui, wortel en knolselderij bij het opdienen over de runderlendes verdelen en klaar is de “Esterházy-Rostbraten”. Serveer de Rostbraten met Semmelknodel en een komkommer/tomaten salade.
*Na een stooftijd van 20 minuten is het vlees nog stevig. Als je liever echt zacht vlees hebt dat op je tong uit elkaar valt, laat het dan een uurtje of 2 heel zachtjes stoven.
Wijntip: Kiss Blaufrankisch Bakobel