Ingrediënten:
- 110gr fijne kristalsuiker
- 60ml rijstazijn
- 1el vissaus
- 1el zoete chilisaus
- 1 rode peper
- 1 handvol korianderblad
- 1 ei
- 50gr bloem
- 1 teentje knoflook
- steeltjes van 4 takjes koriander
- 200gr crispy mais
- 200gr krabvlees (vers of uit blik, maar dan wel goede kwaliteit)
- 2 bosuien
- zonnebloemolie om in te frituren
- 1 limoen
- peper
- zout
Bereidingswijze:
Verwarm in een steelpannetje de rijstazijn met 60ml water en de suiker. Doe dit op een laag vuur en blijf roeren totdat alle suiker goed is opgelost. Zet het mengsel apart en laat wat afkoelen.
Laat de mais en de krab (als het uit blik komt) uitlekken in 2 aparte vergieten. Ga daarna alles snijden: zaadlijsten verwijderen van de rode peper en daarna heel fijn hakken, korianderblad fijn hakken, knoflook in stukjes snijden, steeltjes koriander grof hakken en bosui in dunne ringetjes snijden.
Doe het ei, de bloem, knoflook, koriandersteeltjes en 1/3 van de maiskorrels in een keukenmachine en pureer dit grof. Voeg daarna de krab en bosui toe en meng dit goed door met de pulseerknop van je machine. Schep het in een kom en voeg de rest van de maiskorrels toe, wat peper en zout en roer goed door.
Verwarm de zonnebloemolie in een wok of frituurpan tot 190 graden. In de tussentijd kun je de korianderdip afmaken. Doe het rijstazijn/suikermengsel in een bakje en voeg daar de rijstazijn, chilisaus, rode peper en korianderblad aan toe en meng goed door.
Even proeven tussendoor want dit smaakt hemels! Bewaar de dip tot gebruik.
Nu is het tijd om die heerlijke koekjes te bakken Bak ze in de olie met een paar tegelijk. Laat daarvoor steeds een lepel van het beslag in de olie glijden en bak ze in circa 2 minuten rondom mooi bruin. Haal ze een voor een met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de krabkoekjes op een mooie schaal met het schaaltje korianderdip erbij. Garneer met partjes limoen en strooi nog wat korianderblaadjes erover.
Wijntip: Heerlijk als aperitief met een lekker glas Sekt van Szigeti