Ingrediënten:
1 grote kalkoen (ongeveer 5kg)
1 theelepel zout
1 theelepel grove peper
1 theelepel knoflookpoeder
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ganzenvet (of boter)
Voor de vulling:
2 stuks dikke uien
2 stuks Jonagold appels
1 stuk prei
200 gram gerookt spek
300 gram oud brood zonder korst
250 ml groente bouillon
Bereidingswijze:
De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. De kalkoen goed schoonmaken, afspoelen en drogen. De kruiden/specerijen vermengen met de olie en de kalkoen hiermee inmasseren.
Voor de vulling de uien schoonmaken, appels schillen, prei schoonmaken en alles in kleine blokjes snijden. Brood en spek ook in kleine blokjes snijden. Alle ingrediënten voor de vulling vermengen en op smaak brengen met zout en peper. Met deze deegmassa de kalkoen vullen en dichtmaken met keukengaren.
In een grote pan het ganzenvet (of boter) verhitten en de kalkoen rondom dichtschroeien. Daarna de kalkoen met aluminium folie losjes afdekken en 180 minuten in de oven bakken. Snijdt na ongeveer 60 minuten de kalkoen onder de vleugels in zodat het vet eruit kan lopen. Tussendoor de kalkoen bedruipen met eigen braadvocht.
Na de 3 uur braadtijd de Alufolie verwijderen en de kalkoen nog 30 minuten laten garen bij 150 graden Celsius. Serveer de kalkoen met een lichte rode wijnsaus en een knolselderijpuree.
Wijnsuggestie: Een mooie Pinot Noir