Ingrediënten:
2 kleine uien
2 venkelknollen
4 bloemige aardappels
4 eetlepels olijfolie
750 ml groentebouillon
250 ml witte wijn
2 appel (granny smith)
100 ml creme fraiche
2 sneetjes witbrood
4 eetlepel druivenpit olie
130 gran gerookte zalm
peper / zout
Bereidingswijze:
De uien en de aardappels schoonmaken en in kleine blokjes snijden. De venkel wassen en in blokjes snijden. Het venkelgroep apart houden om later te garneren.
De olijfolie verhitten en de uien, aardappels en de venkel aanbakken. Niet laten kleuren. Afblussen met de wijn en de groentebouillon en ongeveer 10 minuten laten koken. De appels schillen en kleinsnijden en toevoegen aan de soep, nog 10 minuten laten doorkoken totdat alle ingrediënten gaar zijn. De soep met een staafmixer pureren tot een gladde massa. Creme fraiche toevoegen en op smaak brengen met peper en zout. Niet meer laten koken.
Het toastbrood, zonder korst, in kleine blokjes snijden. Besprenkelen met druivenpit olie (of olijfolie) en in de oven ongeveer 10 minuten op 200 graden goudbruin roosteren. De gerookte zalm smalle reepjes snijden.
De soep op een bord serveren en garneren met de reepjes zal, de croutons en het fijn gehakte venkelgroen.
Wijnsuggestie: een mooie Grüner Veltliner uit het Weinviertel of Wachau