Langzaam maar zeker komt het: de zomer. En wanneer de schaal op de thermometer regel voor regel aanzwelt, breekt de tijd voor lichtere wijnen aan. De Oostenrijkse wijnmakers hebben bijzonder frisse zomerwijnen klaar voor barbecueplezier, avonden op het terras of zorgeloos samenzijn aan het water – wit, rood, rosé of bruisend. En dan is er nog de superster van het warme seizoen…
Juli, augustus, september: In deze drie maanden presenteert de zomer zich in al zijn kracht en pracht. Met temperaturen rond en boven de 30 graden neemt overal het verlangen naar gezellige barbecues, buitenkeukens en verfrissende gerechten toe. Het moet zorgeloos en licht zijn – en dat geldt ook voor de wijn. Het is maar goed dat de Oostenrijkse wijnmakers echt coole wijnen in hun portfolio hebben.
ZOMERWIJN, FRIS EN FRUITIG!
Veltliner, (Welsch-)Riesling, Gemischter |Satz, Muskateller, Sauvignon, maar ook Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent: ze zijn allemaal verkrijgbaar in een zomerse, lichte versie, stevig en pittig, met onvergelijkbare Oostenrijkse fruitigheid en onstuitbare frisheid. De wijn bevat tussen de 11 en 12,5% alcohol en speelt levendige, lichtvoetige tonen, trillend als het alomtegenwoordige getjilp van krekels.
Daar is een reden voor: het wijnland Oostenrijk ligt op het kruispunt van warme en koude klimaatinvloeden. De omstandigheden voor wijnen met een perfecte balans tussen rijpheid en frisheid zijn dan ook zeer goed. En dit geldt ook voor wijnen met een lager alcoholgehalte: ze zijn licht, maar altijd geurig, stimulerend en met een kick.
GENIETEN ZONDER AFLEIDINGEN
Denk ook eens aan de minder bekende druivensoorten: Frühroter Veltliner of Müller-Thurgau bijvoorbeeld, maar ook Blauer Portugieser of Blauburger, de geheime sterren van de Heurigen. Ze bieden wat je wilt op warme dagen: sappige wijnen, genieten zonder omwegen. En ze passen perfect bij de lichte zomerkeuken, de twee ‘blauwe’ passen ook goed bij grill- en barbecueklassiekers zoals bbq-worst en pulled pork.
De zomer is ook een thuiswedstrijd voor de Oostenrijkse rosés: vol sappig rood kersen- en bessenfruit, met een vleugje citrus en een vleugje kruidige specerijen, ze zijn perfecte allrounders in het warme seizoen – van aperitief tot gastronomische partner voor gegrilde vis, gebakken gevogelte of mediterraan gekruide groenten.
KOELEN, KOELEN EN NOG MEER KOELEN
Belangrijk voor alle zomerwijnen: ze moeten goed gekoeld zijn. Witte wijn en mousserende wijn tot 6-8 graden, rosés tot 8-10, de lichte rode wijnen tot 14-16 of zelfs iets minder. Ze worden sowieso snel genoeg weer warm.
IN DE BUBBELS!
Of het nu op het terras, aan het water of bij de barbecue is: de Oostenrijkse mousserende wijnen (en Pet Nats!) zijn net zo goed onderdeel van het zomerplezier. En het combineert het beste van alle wijnwerelden: fruit, frisheid en brutale bubbels. Wil je dat het 100% Oostenrijks is, kies dan voor Sekt Austria, makkelijk herkenbaar aan de rood-wit-rode band op de dop.
DE SUPERSTER DIE ALTIJD GAAT EN BLIJFT
En dan is er nog iemand die als geen ander bij Oostenrijk hoort. Eigenlijk is het altijd seizoensgebonden, dat weten we. In sommige wijnlanden zou het heiligschennis zijn. Maar ze weten niet wat ze missen! Fifty-fifty gemengd uit frisse Oostenrijkse kwaliteitswijn en soda of mineraalwater – bij voorkeur het eerste – is de G’spritzte de eerste keuze op warme dagen. Ofwel als solospeler, ofwel als dorstlessend begin van een vinofiele zomeravond.