Oostenrijk blijft zijn voortrekkersrol op het gebied van milieubewuste wijnbouw uitbreiden: het biologisch gecertificeerde wijngaardareaal is gegroeid tot 10.432 hectare, wat overeenkomt met 15.000 voetbalvelden of 24% van het totale wijngaardareaal. Daarmee is Oostenrijk een van de wereldleiders op het gebied van biologische wijnbouw. Op meer dan één op de tien biologische wijngaarden wordt ook biodynamisch bebouwd. Bovendien is 25% van het Oostenrijkse wijngaardareaal gecertificeerd als “Duurzaam Oostenrijk”.
Uit de laatste cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat voor het eerst meer dan 10.000 hectare Oostenrijkse wijngaarden biologisch wordt beheerd. Dat komt neer op 10.432 hectare, of bijna een kwart (24%) van het totale wijnareaal. Daarmee loopt Oostenrijk wereldwijd voorop op het gebied van milieubewuste wijnproductie. Volgens het rapport “The World of Organic Agriculture 2024” (FiBL & IFOAM) stond het land in 2022 al op de eerste plaats van alle grote wijnbouwlanden met 21,5% biologische productie – vóór Frankrijk (20,7%) en Italië (18,1%). Andere milieucertificeringen zijn ook wijdverbreid in dit land: meer dan één op de tien biologische wijngaarden wordt biodynamisch beheerd (14% van het biologische wijngaardareaal). Bovendien is ongeveer 25% van de Oostenrijkse wijngaarden gecertificeerd onder het kwaliteitskeurmerk “Duurzaam Oostenrijk”, dat meer dan 380 maatregelen van een bedrijf evalueert – van het beheer van de wijngaard tot het gewicht van de wijnflessen.
Oostenrijkse wijn geniet een wereldwijde reputatie omdat hij op een bijzonder milieubewuste manier wordt geproduceerd – en terecht, zoals de cijfers aantonen. Dit komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de wijnmakers zelf. In veel afzetmarkten zijn milieubewuste certificeringen belangrijke verkoopargumenten, bijvoorbeeld in Scandinavië, Canada of de VS. Sommige wijnhuizen zijn zelfs meerdere keren gecertificeerd, bijvoorbeeld biologisch en met ‘Duurzaam Oostenrijk’.
MILIEUBEWUSTE WIJNBOUW IN OOSTENRIJK
De Oostenrijkse wijnbouwgebieden liggen in de veeleisende wijnbouwzone B. Hier zijn de klimatologische omstandigheden vaak uitdagender dan in zuidelijker gelegen wijnbouwlanden, bijvoorbeeld door meer regenval of koelere temperaturen. Dit maakt ook milieuvriendelijke wijnbouw moeilijker. Dat het aandeel milieubewuste productiemethoden toch zo hoog is, is ook te danken aan de structuur van de binnenlandse wijnindustrie. 95% van de wijnmakerijen zijn familiebedrijven. Hun doel is om gezonde wijngaarden van generatie op generatie door te geven. Gemiddeld cultiveren de Oostenrijkse wijnbouwers slechts vier hectare wijngaarden, wat weinig is in vergelijking met de rest van de wereld. Hierdoor kunnen ze werken met grote nauwkeurigheid en gevoel voor de behoeften van de wijnstokken. Al drie decennia lang worden de wijnproducenten ook door het nationale agro-milieuprogramma ÖPUL ondersteund in hun milieubewuste inspanningen.
MILIEU IN BEELD: ÖWM ZET IN OP NIEUWE FOCUS
Aangezien steeds meer consumenten bij het kopen van wijn letten op milieuvriendelijke certificeringen, ziet de ÖWM hier een groot potentieel voor de verkoop van deze Oostenrijkse wijnen. Vandaar dat het ÖWM het onderwerp meer onder de aandacht brengt met reclameonderwerpen, een korte video en een eigen website die alle gegevens en feiten over milieuvriendelijke wijnbouw in Oostenrijk samenvat.
Origineel Duits bericht is te lezen op: www..oesterreichwein.at