Ingrediënten:
2 kg buikspek
1/2 l. donker bier
2 eetlepels mosterd
4 tenen knoflook
1 laurierblad
1 snuf majoraan
1 snuf tijm
2 el. olie
1 tl. peperkorrels
1 tl. fijngehakte rozemarijn
½ tl. grof zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 225ºC.
Snij het zwoerd op het vlees kruislings in met een scherp mes. Zorg wel dat je niet in het vlees zelf snijd. Pel de knoflook en stamp het fijn in een vijzel samen met 1/2 tl. zout, de peperkorrels, tijm en majoraan. Meng er de olie, mosterd en de fijngehakte rozemarijn door. Smeer het vlees rondom goed in met dit kruidenmengsel. Vul een braadpan met laagje kokendhete bouillon van ongeveer 1 cm. Daar leg je het vlees met de zwoerdkant naar beneden in. Zet het in de oven. Laat het 15 minuten garen. Keer het vlees en laat het met het zwoerd naar boven nog eens 15 minuten gaan. Overgiet het vlees met het donker bier. Verlaag de oventemperatuur tot 175ºC. Dan gaat het weer verder in de oven, nog eens 90 minuten, en steeds maar weer begieten met het braadvocht, denk eraan. Als de tijd om is zet je de oven uit. Haal de braadpan eruit, leg het vlees terug in de nog hete oven. Daar kan het even rusten terwijl we de saus maken. Roer de aanbaksels los van de bodem met een beetje vocht (misschien is er nog wat bouillon over, maar water is ook prima). laat het eventueel nog een beetje inkoken en proef het af op zout en peper. Snij het vlees in mooie lappen en overgiet het met de saus. Serveer miet zuurkool, knödel en ‘Apfelkren’.
Wijnsuggestie: een mooie stevige Grüner Veltliner