Ingrediënten:
- 4 kalfslevers
- 2 flinke uien
- 3 à 4 appeltjes
- 4 flinke plakken (ontbijt)spek
- 600 gr. aardappeltjes
- een flinke klont boter
- een paar eetlepels bloem
- peper en zout
Bereidingswijze:
Bak eerst het spek uit in een royale koekenpan: in repen of in stukjes, wat je wilt. Verwijder het spek, maar bewaar het uitgebakken spekvet. Je kunt de nog warme repen spek rondom een pollepel wikkelen, dat geeft straks een mooie krul.
Zet ondertussen de aardappeltjes op.
Snijd de uien in (halve) ringen. Voeg aan het spekvet wat boter toe en bak de uien minstens een kwartier op een halfhoog vuurtje totdat ze knapperige stukjes gaan vertonen.
Zet de oven op 65 graden, hierin kun je straks de ui en appel warm in houden. Ondertussen schil je de appels en snijd je er plakjes of schijfjes van. Verwijder de ui uit de pan en leg die op een bordje in de oven.
Ondertussen zijn de aardappels misschien ook al klaar: giet ze af, voeg een klontje boter toe en peper en zout, hussel ze om en houdt ze warm in de pan of in de oven. Nu voeg je nog wat boter toe aan de koekenpan en bak je in ongeveer 5 minuten de appeltjes gaar.
Dep de plakken lever droog met wat keukenpapier en wentel ze aan beide kanten in de bloem. Houd de gare appeltjes warm in de oven. Voeg nu nog een klont boter toe en bak de lever. Ongeveer 4 minuten aan beide kanten, op eerst een wat hoger vuur en na ongeveer een minuut op een wat lager vuur.
De kalfslever met spek, uien appeltjes en aardappels opdienen en smullen maar!
Wijntip: een mooie krachtige Blauer Zweigelt