Ingredienten:
- 600 grem forelfilets zonder graat
- Pompoenpitmeel (of tarwemeel)
- Zout
- Peper
- Citroensap
- Plantaardige olie
- 1 eetlepel boter
- 5 eetlepels ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- Vers gesneden gemengde kruiden (kervel, dragon, dille)
- Citroensap
- 1 snufje ansjovispasta
- 300 g verse wilde paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen of andere paddenstoelen)
- 2 lente uitjes
- 1 wortel zeer fijn gesneden
- 1 stengel bleekselderij
- Gehakte peterselie naar smaak
- Zout, peper
- Boter of plantaardige olie
Bereidingswijze:
Dep de forelfilets droog en kruid deze met zout en peper. Besprenkel met citroensap en zet opzij.
Voor de kruidenboter hak je de kruiden fijn en meng je ze met de boter. Breng op smaak met zout en peper en met ansjovispasta en een scheutje citroensap. Zet het geheel koel.
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Maak de paddestoelen schoon en hak ze fijn. Snijd de lente uitjes fijn. Bak de paddestoelen in hete boter of olie tot ze lichtbruin zijn. Voeg de gesneden bleekselderij en wortelblokjes toe en bak ze langzaam op laag vuur tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de lente uitjes toe en bak deze nog kort mee.
Verhit ondertussen wat olie en boter in een pan. Leg de forelfilets aan één kant in bloem en bak ze kort maar krachtig met de bloemzijde naar beneden. Draai en bak ook de andere kant kort. Leg de filets met de knapperige kant naar boven in een ingevette braadslede en smeer ze in met de kruidenboter. Grill de vis, tot de boter gesmolten is, in de oven.
Schik het paddestoelenmengsel op het bord en leg hier bovenop de forelfilet. Bestrooi met vers gehakte peterselie. Serveer met jonge gekookte aardappeltje en een salade met verse kruiden.
Wijnsuggestie: Een heerlijke Riesling uit Niederösterreich.